Sto šezdeseta obljetnica dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj obilježena je u subotu u Varaždinu svečanom sjednicom HVZ-a s koje je potpredsjednik Vlade Tomo Medved poručio da su hrvatski vatrogasci jedan od osnovnih sustava domovinske sigurnosti u Hrvatskoj.

“Hrvatsko vatrogastvo je danas snažna poluga koja pruža sigurnost hrvatskom narodu i našim posjetiteljima”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja na svečanoj sjednici Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

Ministar je naglasio da su, uz Hrvatsku vojsku i policiju, vatrogasci neizostavni kao najbrojnija snaga raspoređena u svima dijelovima Hrvatske, bilo da se radi o profesionalnim ili dobrovoljnim postrojbama.

Napomenuo je da je Vlada u osam godina uložila ogromni napor u sustav vatrogastva te je izdvojeno vatrogasno zapovjedništvo od glavnog vatrogasnog zapovjednika.

Nakon toliko godina po prvi put u Hrvatskoj vatrogasci sami kreiraju svoj sustav, odnosno usmjeravaju težišta u svjetlu opremanja, obuke i organizacije, rekao je Medved.

Vlada je, dodao je investirala više od 650 milijuna eura u sustav vatrogastva, bilo da se radi o opremanju vatrogasnim vozilima, nabavci opreme nužne za sigurnost vatrogasaca ili uređenju vatrogasnih domova.

Posebno je važno stvaranje uvjeta za nabavku novih zrakoplova i novih kanadera, poručio je Medved.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedjeljko Vukalović rekao je da su perjanica hrvatskog vatrogastva jer imaju najstarije vatrogasno društvo u Hrvatskoj i istočnoj Europi “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu” i tradiciju.

“To je zalog tome da mi imamo vatrogastvo kroz puno generacija”, naglasio je Vukalović, ističući da Varaždinska županija broji 122 vatrogasna društva, preko devet tisuća vatrogasaca te preko dvije tisuće operativaca.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, rekao je da su novi izazovi pred vatrogascima čije sposobnosti razvijaju i prilagođavaju.

“Sve one sposobnosti koje imamo dalje ih razvijamo. U današnje vrijeme, osim poplava i požara, imamo i olujna nevremena i bujične poplave. Prilagođavamo tehniku i sposobnosti vatrogasaca da se prilagode tome i da reagiraju odmah”, rekao je Tucaković.

Varaždinski župan Anđelko Stričak smatra da su vatrogasci danas moderno opremljeni, uvježbani i osposobljeni za svaku zadaću.

“To je posebno važno u situaciji kada se dogode prirodne katastrofe kao što je to bilo prošle godine u Varaždinskoj županiji kada sam od 28 gradova i općina u 24 njih proglasio elementarnu nepogodu”, zaključio je župan.