Na nekoliko lokacija u Varaždinu na kojima su se stvarale divlje deponije postavljene su nadzorne kamere, a neodgovorne građane očekuje kazna od čak 1.500 eura.

U priopćenju se ističe da Grad Varaždin na taj način želi stati na kraj neodgovornim građanima koji odbacuju otpad u okoliš.

U popularnoj ‘šumici’ između varaždinskog groblja i Vodovodne ulice ovih je dana uklonjena poveća ilegalna deponija smeća, a postavljena kamera garancija je da tamo više neće biti moguće neodgovorno odbaciti otpad. Kako nalaže Zakon o gospodarenju otpadom, sva mjesta koja se nadziru propisno su označena.

Kamere bežičnim putem prosljeđuju podatke varaždinskom Komunalnom redarstvu koje temeljem dobivenih podataka može reagirati i prekršiteljima izreći novčane kazne.

„Komunalno redarstvo je ovih dana izreklo novčanu kaznu za takav prekršaj, propisanu Zakonom o gospodarenju otpadom, a visina kazne je, blago rečeno, paprena. Naime, prekršitelj za kojeg je utvrđeno da je odbacio otpad na tom mjestu platit će 1500 eura kazne”, priopćeno je iz varaždinske Gradske uprave.

Istaknuli su također da se tom i sličnim mjerama odvraća pojedine građane od neodgovornog ponašanja i sprječava onečišćenje okoliša u Varaždinu.