U Varaždinu 26 pacijenta na respiratoru, stižu respiratori iz Zagreba

22. travnja 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno U Varaždinu 26 pacijenta na respiratoru, stižu respiratori iz Zagreba

Ilustracija


U varaždinskoj Općoj bolnici na respiratoru je 26 pacijenata, a tijekom dana očekuje se dostava još pet respiratora koje je osiguralo Ministarstvo zdravstva, rekla je u četvrtak voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Renata Krobot.

U varaždinskoj bolnici liječi se 149 oboljelih od covida, a u tri jedinice intenzivnog liječenja na respiratorima ih je 26.

Krobot je istaknula kako zasad imaju dovoljno kapaciteta za prijam oboljelih od covida. Dodala je da u usporedbi sa studenim i prosincem prošle godine, kada je u varaždinskoj bolnici bilo najviše oboljelih od covida, sada imaju znatno manje takvih pacijenata, ali zabrinjava to što je broj bolesnika na intenzivnom liječenju gotovo identičan.

„Ono što je razlika je i to da su ti bolesnici puno mlađi, prosječna je dob 66 godina. Najmlađi bolesnik ima  49 godina, a najstariji 86“, rekla je Krobot i dodala kako zabrinjava to što je gotovo trećina bolesnika u dobi između 50 i 60 godina, radno aktivni ljudi s najtežim oblicima bolesti.

Tijekom dana u varaždinskoj Općoj bolnici očekuju dostavu još pet respiratora preko Ministarstva zdravstva, tri iz KBC-a Zagreb i dva iz KBC-a Sestara milosrdnica.

U varaždinsku bolnicu jučer je na ispomoć došlo 16 medicinskih sestara, a dolaze i dva anesteziologa.

„Nažalost, moramo odgoditi sve operacije koje nisu hitne. Također se znatno reducira i onkološki program, ne kompletno, nego onaj koji zahtijeva liječenje u jedinicama intenzivnog liječenja“, rekla je Krobot.

 

(Hina)

Facebook Comments