Na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u subotu će premijerno biti izvedena dramsko-plesna predstava ‘Orašar’ u režiji Paola Tišljarića i adaptaciji dramaturginje Lane Kaštelan, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za medije.

Intendantica HNK u Varaždinu Senka Bulić najavila je kako publika može očekivati raskošnu i lijepu dramsko-plesnu predstavu rađenu prema originalnoj bajci Ernsta Theodora Amadeusa Hoffmana ‘Orašar i mišji kralj’.

„Radili smo u koprodukciji s Udrugom klasičnog baleta Vindija. Imamo 30 malih plesačica koje su super i divne i mislim da će vas raznježiti. Kostimografkinja Ana Mikulić imala je ogroman posao, napravila je 80-ak kostima”, kazala je Bulić.

Redatelj Tišljarić pojasnio je kako u ovoj predstavi pokušavaju ispričati pravu priču ‘drugačiju od one ušećerene baletne’, priču koja, prema njegovim riječima, govori o povjerenju, važnosti oprosta i dubokim ljudskim pitanjima koja se svih tiču.

„Svi se veselimo premijeri i ponosan sam da u tako velikoj ekipi funkcioniramo, da se razumijemo, slušamo, gledamo i radimo zajedno. Imati na sceni skoro 50 ljudi, a preživjeti zadnje generalne probe bez ijednog sukoba i da jedni drugima pomažemo – to je duh kazališta kojeg trebamo njegovati”, rekao je Tišljarić najavivši kako će najmlađi uživati u predstavi, no zadovoljni će biti i roditelji.

Helena Minić Matanić koja će utjeloviti primabalerinu Ernestinu Stahlbaum kazala je kako je ova predstava prilika da se osjećaju kao na nekoj svjetskoj sceni.

„Divan je taj spoj koji se dogodio s curicama iz Udruge klasičnog baleta Vindija. Kad se to spoji sve u jedno zaista imamo hit, ali hit svjetske razine”, rekla je Minić Matanić.

U ansamblu su i Dea Presečki, Nikša Eldan, Elizabeta Brodić, Filip Eldan, Karlo Mrkša, Marinko Leš, Barbara Rocco, Marko Cindrić, Beti Lučić, Sunčana Zelenika Konjević te članice Udruge klasičnog baleta Vindija. Koreografkinja baleta je Vlasta Rittig, za scenografiju je zadužena Vesna Režić, a za kostimografiju Ana Mikulić.

‘Orašar’ će u varaždinskom HNK premijerno biti izveden u subotu, 10. prosinca u 18 sati.