U Varaždinskoj županiji se obrazovanje odraslih provodi u tri oblika, kao osposobljavanje za nove poslove, prekvalifikacija te usavršavanje, u čemu je, u školskoj godini prije pandemije, sudjelovalo 810 polaznika i 210 nastavnika, kroz ustanove čiji je Županija osnivač, javljaju iz Varaždinske županije.

Namjera Republike Hrvatske je do 2030. godine dostići prosjek Europske unije u obrazovanju odraslih jer je Hrvatska trenutno na 3,5 posto, dok je prosjek EU-a 10,8 posto.

Doznali su to gosti iz Norveške, Njemačke i Belgije koji su u posjet Varaždinskoj županiji stigli u sklopu ERASMUS+ projekta REGALE (Regional capacity for Adult Learning and Education). Projekt okuplja različite ustanove, udruge i organizacije za obrazovanje odraslih, regionalne i lokalne vlasti te sveučilišta i mreže iz čak deset europskih zemalja.

S obzirom da je naglasak bio na umrežavanju, razmjeni iskustva i upoznavanju s primjerima dobre prakse, Norvežani, Nijemci i Belgijanci obišli su strukovne škole, čiji je osnivač Županija, te njihove praktikume i kabinete. Svoje programe obrazovanja odraslih detaljno su predstavile Gospodarska škola Varaždin, Medicinska škola, Strojarska i prometna škola, Srednja strukovna škola i Srednja škola Arboretum Opeka Marčan.

Budući da Varaždinska županija veliku pozornost pridaje cjeloživotnom obrazovanju, pružajući specifične programe usavršavanja u području darovitosti i talenta, kroz međunarodnu konferenciju o razvoju talenata predstavila se i ustanova za obrazovanje odraslih Javna ustanova Europski centar za talente Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije.

Gosti iz triju europskih zemalja su pak iznosili primjere iz svojih regija, a svi su se složili kako je najvažnije osigurati održivost i fleksibilnost sustava cjeloživotnog učenja kako bi se mogao brzo prilagoditi promjenama na tržištu rada te razvijati kompetencije usmjerene na povećanje konkurentnosti lokalnog gospodarstva i (samo)zapošljivosti stanovništva.

Projektni partneri će u narednim mjesecima organizirati različite vrste aktivnosti: studijske posjete, webinare i treninge izgradnje kapaciteta u Irskoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Italiji i Norveškoj, što će dodatno obogatiti procese učenja, izgradnje kapaciteta i razmjenu najboljih praksi svih sudionika.

Ukupna vrijednost projekta je 624.953,34€ (Varaždinska županija 31.811,10€), a traje 36 mjeseci, od 15.01.2021.-14.01.2024. Partneri su javna tijela s lokalne i regionalne razine, koji dijele slične izazove, ali posjeduju različitu stručnost ili razinu razvoja te udruženja u obrazovanju odraslih iz svih krajeva Europe: Europsko udruženje za obrazovanje odraslih (EAEA) – Belgija, Europsko udruženje regionalnih i lokalnih vlasti za cjeloživotno učenje – Belgija, Learning and Working Institute – Velika Britanija,  AONTAS – Irska, HAEA – Grčka, ENAEA – Estonija, VHS Baden Wurttemberg – Njemačka  Vestland County Council – Norveška, Sveučilište u Sieni – Italija i Boras municipality – Švedska.