U Varaždinskoj županiji smanjuje se broj okupljenih

4. prosinca 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno U Varaždinskoj županiji smanjuje se broj okupljenih

Nikola Ćutuk/PIXSELL


Izmjenom odluke o nužnim epidemiološkim mjerama za područje Varaždinske županije stupa na snagu stupa zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 20 osoba na jednom mjestu, a koje nisu obuhvaćene drugim odredbama Stožera.

Obustavljaju se održavanja svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenom, a koja nisu obuhvaćena drugim odredbama, dok se privremeno obustavljaju profesionalne umjetničke izvedbe i programi, izložbe, sajmovi i slične manifestacije te kino projekcije.

Obustavlja se iznajmljivanje i drugog korištenja društvenih domova u vlasništvu jedinica lokalne samouprave na području Varaždinske županije za sve vrste okupljanja te se preporučuje da se sjednice i sastanci udruga te predstavničkih tijela jedinica lokalne, mjesne i regionalne samouprave održavaju na daljinu.

Preporučuje se da se privatna okupljanja ograniče na članove najviše dva kućanstava, a na okupljanju ne smije biti više od 10 osoba.

Uz to, preporučuje se da se smanje fizički kontakti na ukućane, najbližu rodbinu, odnosno pojedine osobe s kojima se u pravilu ostvaruju višestruki kontakti tijekom tjedna, a najranjivijim rizičnim skupinama preporučuje se da maksimalno izbjegavaju svako nepotrebno izlaganje bliskom kontaktu osobama s kojima ne ostvaruju višestruke kontakte tijekom tjedna.

U prodavaonicama i trgovinama ograničen je broj kupaca koji istovremeno mogu boraviti u njihovom prostoru tako da za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 10 metara četvornih prodajne površine, dok na ulazu mora biti jasna obavijest o najvećem mogućem broju kupaca, a treba se i onemogućiti ulazak novih kupaca ako je dostignut najveći dopušteni broj.

Također, ne smije se dopustiti ulazak osobama koje ne koriste ili ne koriste pravilno maske za lice ili medicinske maske.

U trgovačkim centrima zatvorenog tipa obveza korištenja maski za lice ili medicinskih maski odnosi se na čitav prostor trgovačkog centra, uključujući i hodnike koji povezuju pojedine trgovine, a također postoji obveza mjerenja tjelesne temperature s ciljem sprječavanja ulaska osoba s povišenom tjelesnom temperaturom.

Zabranjuju se posjeti korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja za starije i nemoćne osobe te odrasle osobe s invaliditetom, a zabranjuju se i izlasci korisnika izvan dvorišta objekta, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima ili drugim opravdanim razlozima.

(Hina)

Facebook Comments