U Varaždinskoj županiji nove lokacije za oboljele i uzimanje briseva

30. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno U Varaždinskoj županiji nove lokacije za oboljele i uzimanje briseva

Matija Habljak/PIXSELL


U Varaždinskoj županiji 130 je novooboljelih, 73 osobe su na bolničkom liječenju i šest ih je na respiratoru te se otvaraju nova mjesta za smještaj oboljelih i za uzimanje briseva, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

S obzirom na to da su na bolničkom liječenju već 73 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih je 67 na kisiku, a šest na respiratoru, Opća bolnica u Varaždinu bila je prisiljena otvoriti sekundarnu lokaciju pa je izoliran dio bolničkog kapaciteta u Klenovniku, gdje su već smještena četiri pacijenta s težom kliničkom slikom, navodi se u priopćenju.

U varaždinskoj Općoj bolnici pozitivno je 60 djelatnika, a još ih je 66 u samoizolaciji.

Ukupno je u županiji 679 aktivnih slučajeva zaraze.

Brisevi za testiranje na covid-19 dosad su se uzimali u ambulanti Doma zdravlja u Varaždinu od ponedjeljka do petka od 16 do 20 sati. Budući da se naglo povećala potreba za uzimanje više briseva, zbog povećanog broja simptomatskih pacijenata te istodobnih postupaka u bolničkom sustavu i u sustavu socijalne skrbi koji se prioritetno obrađuju, u pojedinim slučajevima dolazilo je do prolongiranja termina, napominju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Kako bi se spriječile gužve i osiguralo pravodobno uzimanje uzoraka, reorganiziran je rad COVID-19 ambulante tako da se brisevi uzimaju i na drugome mjestu.

Od subote, 31. listopada brisevi će se uzimati kod Arene Varaždin, i to „drive in“ svih sedam dana u tjednu dva puta na dan, od osam do 11 sati i od 16 do 19 sati. Od sljedećeg tjedna uvode se i dvije dodatne lokacije, u Ivancu i Ludbregu, gdje će se brisevi uzimati jedanput na dan od ponedjeljka do petka od 16 do 19 sati. Lokacije u krugu varaždinske Opće bolnice nastavljaju raditi kao do sada.

Iz varaždinskog županijskog Stožera civilne zaštite pozivaju građane da za blagdan Svih svetih ograniče posjete grobljima samo na svoju župu ili općinu kako bi se izbjegli nepotrebni bliski kontakti te da na jednome mjestu zapale svijeće i pomole se za svoje pokojnike.

Preporučuju i da se iskoriste dani prije i nakon blagdana kako bi se i time izbjegle gužve. (Hina)

 

Facebook Comments