Šećerna bolest može se držati pod kontrolom pravilnom prehranom, kretanjem i bilo kojom drugom vrstom fizičke aktivnosti te redovitom kontrolom šećera u krvi, poručili su u subotu članovi Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin. Na Franjevačkom trgu u Varaždinu organizirali su javnozdravstvenu akciju kojom su obilježili Hrvatski dan šećerne bolesti.

Brojni građani su iskoristili priliku te dali izmjeriti šećer u krvi te krvni tlak, a uz to su mogli dobiti savjete nutricionista o prehrani te kako se nositi sa samom bolešću.

Broj oboljelih od dijabetesa se iz godine u godinu povećava, a iznimka nije ni Varaždinska županija.

– U Varaždinskoj županiji je registrirano 14.765 oboljelih od šećerne bolesti, pri čemu je samo u prošloj godini otkriveno 1.446 novoboljelih. Međutim, procjenjuje se da polovica oboljelih ne zna da ima dijabetes, tako da je stvarni broj daleko veći. U Hrvatskoj je registrirano gotovo 400.000 osoba s tom bolešću, no procjenjuje se da je broj oboljelih veći od 600.000. Koliko je šećerna bolest opaka, dovoljno govori podatak da je četvrti vodeći uzrok smrti naših sugrađana. Zato pohvaljujem Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin za organizaciju ove i drugih javnozdravstvenih akcija – rekao je župan Stričak.

secer

Simptomi šećerne bolesti su pojačano žeđanje, učestalo mokrenje, pojačana glad, umor, zamućen vid, usporeno cijeljenje rana, smanjenje osjeta i trnci u šakama i stopalima. Imate li te simptome, svakako bi morali provjeriti šećer u krvi, ističe Antonija Brlek, predsjednica Društva za zaštitu od dijabetesa.

– Jako je dobro da razina šećera u krvi ujutro, natašte bude do 6.1 mmol/L. Kod starijih osoba ta vrijednost može biti do 8, zbog godina, ali i zato da ne dođe do hipoglikemije, snižene razine šećera u krvi, što može dovesti do pada, primjerice. Osim ujutro kada se mjeri natašte, šećer treba izmjeriti dva sata nakon obroka, dakle ne prije, nego poslije ručka ili večere. Najvažniji test za kontrolu dijabetesa je „tromjesečni šećer“, HbA1c. Ljudi često pogrešno misle da je on dobar ako su vrijednosti od 8 do 10, kao kod jutarnjeg šećera. Međutim, to nije točno, jer je to pokazatelj da ste tijekom zadnja tri mjeseca imali razinu šećera u krvi od 15 do 20, a to ukazuje da se što prije morate javiti dijabetologu – upozorila je Antonija Brlek.

A kako „šećer“ držati pod kontrolom?

– Treba paziti što se jede tijekom dana, prema broju kalorija odrediti koju vrstu hrane i koliko pojesti. Zatim trebalo uvesti neku fizičku aktivnost, malo se prošetati ili se baviti nekim sportom. Konačno, treba paziti na sebe i redovno mjeriti razinu šećera u krvi kako bi mogli prevenirati razvoj bolesti, prije nego se dogode bilo kakve posljedice – savjetovala je Antonija Brlek.