U Varaždinskoj županiji počela je nastava za 19.072 učenika, 384 manje nego prošle godine, od kojih je 1406 prvašića, što je 34 manje nego lani, dok je u Međimskoj u klupe sjelo 13.221 učenika, od toga 1203 prvašića, za 82 više nego lani.

Župan Anđelko Stričak posjetio je jedan od prvih razreda srednjoškolaca u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu, a nakon toga i prvašiće u Osnovnoj školi Gornji Kneginec.

Kazao je da je u prve razrede srednjih škola upisano 1820 učenika, četiri više nego lani i to 1741 u školama kojima je osnivač Županija, 79 učenika u ostalim srednjim školama. Podsjetio da Županija čini sve kako bi uvjete u obrazovanju u školama kojima je osnivač podigla na što višu razinu.

„Produženi boravak organiziran je u 22 osnovne škole za 1044 djece, osigurano je 126 pomoćnika u nastavi za 128 učenika u osnovnim i srednjim školama, a eksperimentalni program cjelodnevne nastave provodit će se u četiri škole s područja županije: u osnovnim školama Novi Marof, Bisag, Svibovec i Martijanec”, rekao je Stričak.

Dodao je da Varaždinska županija nastavlja sa sufinanciranjem troškova prijevoza učenika srednjih škola, stipendiranjem učenika i studenata i to mjesečno sa 65 eura za učenike i 130 eura za studente te nagrađivanjem učenika i studenata za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima. Tu je i prehrana učenika, za što je ukupno izdvojeno 5.900.000 eura.

Naglasio je i kako u županiji radi 14 centara izvrsnosti i pet strukovnih centara izvrsnosti.

„Tu su i ulaganja u infrastrukturu. Pred otvaranjem je Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija – Medicinska škola, vrijednosti 13.270.253,90 eura, u tijeku su radovi na rekonstrukciji i obnovi dvorca Opeka, sjedišta Regionalnog centra i Arboretuma Opeka, vrijednosti 9.096.324,50 eura, a ukupna ulaganja u infrastrukturu u osnovnim i srednjim školama iznose 1.645.000,00 eura”, rekao je župan.

U Međimurju broj prvašića se povećao

Na području Međimurja u novoj je školskoj godini u klupe sjelo 13.221 učenika od toga 9.430 je osnovnoškolaca te 3.791 srednjoškolaca. U toj su županiji posebno ponosni na činjenicu da se povećao broj prvašića kojih je u ovoj školskoj godini 1.203.

“Od ukupnog broja, imamo 1203 prvašića u osnovnoškolskim klupama što je povećanje za 82 učenika. Veseli nas što se nisu smanjivali razredni odjeli i sve naše područne škole funkcioniraju. Mnoge od njih bilježe i više učenika”, izjavio je za Hinu župan Međimurske županije Matija Posavec.

Istaknuo je i kako jedna osnovna škola s međimurskog područja ulazi u eksperimentalni program cjelodnevne nastave, OŠ Podturen, a naglasio je i pomoć koju Međimurska županija daje učenicima i njihovim roditeljima.

“Učenike su dočekali financirani udžbenici, potpuno financiran prijevoz, osigurani su osobni asistenti, jednokratne potpore za srednjoškolce i svi oni benefiti koje Međimurska županija daje za uspješan početak nastave kojima želimo olakšati i učenicima i roditeljima da nemaju puno problema s troškovima nego da se usmjere na uspješan početak nove školske godine”, zaključio je Posavec.