U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda s četiri zvjezdice, vrijedan više od osam milijuna eura, a tom je prigodom istaknuto kako je riječ o hotelu s jedinstvenom ponudom u Hrvatskoj.

Radi se o privatnoj investiciji tvrtke Bernarda Nova, a novootvoreni hotel ima 27 soba, wellnes s finskom, turskom i infracrvenom saunom te slanom sobom i fizikalnim tretmanima, a sve uz upotrebu termalne vode. Centar nudi i specijalni program pilatesa po basi sistemu.

„Drago mi je da je uz ovaj vaš hotel u samom središtu Varaždinskih Toplica Specijalnoj bolnici Minerva nedavno dodijeljeno 17 milijuna eura, što je također doprinos razvoju destinacije, a mi smo prošle godine ovdje otvorili Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine”,  izjavio je premijer Andrej Plenković na otvorenju.

Istaknuo je da se cijeli sjever Hrvatske ‘sjajno razvija’, kao sveučilišno, kulturno i povijesno središte, s ogromnim naglaskom na gospodarstvo i turizam.

Prošla godina završila s 14,6 milijardi eura prihoda

Podsjetivši da su prihodi od turizma u Hrvatskoj 2016. godine bili 8,1 milijardu eura, premijer je rekao da je prošla godina završila s 14,6 milijardi eura prihoda, što je povećanje od 80 posto.

„Dolasci i noćenja su nam u rangu od 20 milijuna dolazaka i 110 milijuna noćenja i takav multiplikator u odnosu na broj stanovnika kakav ima Hrvatska, a to je puta pet, nema niti jedna druga turistička destinacija na sredozemlju”, kazao je Plenković.

Rekao je i da je predsezona bila ‘sjajna, bolja nego prošle godine’ te da je opće ozračje takvo da bi i ova godina trebala biti odlična u pogledu turizma.

„Ono što mene posebno veseli je naša orijentacija da nastavimo što je više moguće balansirati turizam u kontinentalnom dijelu Hrvatske s onim što se zbiva u sedam priobalnih županija i mislim da sve više i više uspijevamo privući goste i turiste u one dijelove Hrvatske koji nisu nužno na prekrasnoj hrvatskoj obali”, rekao je Plenković.

Dodao je kako su upravo stoga  u okviru NPOO-a nastojali veliki dio sredstava alocirati upravo za turizam, a najveći dio investicija je išao prema kontinentalnom turizmu.

Vlasnica i direktorica tvrtke Bernarda Nova, Bernarda Cecelja, istaknula je da fizikalna terapija ima značajno mjesto u wellness centru hotela, a u ponudi je i pilates studio. Naglasila je da je Hotel Bernarda prvi hotel u Hrvatskoj s takvom rekreacijskom, ali i zdravstvenom ponudom.

„Smatram da je ovo otvorenje hotela veliki plus, odnosno veliki zamašnjak razvoju turizma ne samo Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije, nego i cijelog kontinentalnog turizma”, izjavila je Cecelja.

Svečanosti je prisustvovao i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je istaknuo da Varaždinska županija uz pomoć Vlade ulaže ne samo u razvoj zdravstvene infrastrukture, već i u razvoj zdravstvenog turizma. Dodao je da će, kada se sve zbroji, ukupna ulaganja u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice iznositi oko 56 milijuna eura.

„Uz to, zahvaljujući privatnim investitorima, u ovom slučaju Bernardi Cecelji, rođenoj Topličanki koja je uvidjela koji se ogromni potencijal krije u modernom lječilištu najstarijih toplica na ovim prostorima i njenom ulaganju, Varaždinske Toplice postat će biser hrvatskog zdravstvenog turizma”, kazao je Stričak.

Na otvorenju hotela bili su i ministri Damir Habijan i Tonči Glavina,  državni tajnik Zdravko Tušek, međimurski župan Matija Posavec te europarlamentarka Sunčana Glavak i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

U realizaciji projekta korišten je kredit od tri milijuna eura, a ostatak je pokriven iz vlastitih sredstava Tvrtke Bernarda Nova.