U utorak otkrivanje skulpture mačka Ljubija, lika iz romana “Pinceza Hedy” Josipa Petrlića Pjera

2. studenoga 2020. Autor: prigorski.hr Križevci U utorak otkrivanje skulpture mačka Ljubija, lika iz romana “Pinceza Hedy” Josipa Petrlića Pjera


Udruga osoba s invaliditetom Križevci poziva na otkrivanje skulpture mačka Ljubija, lika iz romana za djecu “Princeza Hedy” autora Josipa Petrlića Pjera, u utorak, 3. studenoga s početkom u 12 sati, ispred Choco Bara Hedona u Ulici Franje Tuđmana u Križevcima.

Skulpturu će otvoriti Danijel Šaško, dogradonačelnik grada Križevaca. U kratkom službenom programu će sudjelovati i predsjednik UOI Petar Gatarić i književnik Josip Petrlić Pjer. Skulpturu je izradio umjetnik s motorkom Dražen Kuharović uz pomoć članova HVIDRE Koprivnica.

Princeza Hedy, autora Josipa Petrlića Pjera i ilustratorice mlade Estere Balog, je roman koji je tiskan u suradnji sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva i Udrugom osoba s invaliditetom Križevci. Ta knjiga je dio Pjerove Križevačke književne trilogije u kojoj su osim ove knjige i knjige „Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec“ te „Štatutko i Marcel Kiepach“.

Osnovna tema romana je autizam i priča je koja spram roditelja tih osoba, čitatelja, djece i odraslih, postiže izniman i na prvu vidljivi edukativni pomak. Svi mi se podsvjesno bojimo nepoznatog tako da se i u kontaktu s autističnim ljudima ne znamo ponašati i uglavnom nam je neugodno. Ova priča, kroz lik mačka Ljubija i princeze Hedy (konobarice i princeze čokolade), lagano i bez uvijanja nas upoznaje sa nekima od simptoma ponašanja osoba s autizmom te nam daje primjer kako nadići naša ograničenja i prihvatiti bez straha tuđa. Kako, uz dozu suptilne upornosti i ustrajnosti, postići svrsishodnu uzajamnu komunikaciju na zadovoljstvo svih.

Osim autizma priča zahvaća i teme socijalne osjetljivosti, ljubavi prema drugima te brige općenito prema životinjama, a posebno onima koje su nemoćne.

Radnja romana se odvija u i ispred Choco Bara.

Facebook Comments