Prve pošiljke nove tranše američke vojne pomoći za Ukrajinu već su na granicama zemlje te će biti predane ukrajinskoj vojsci, rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik Pentagona.

“Iz SAD-a su jučer u regiju stigla četiri zrakoplova s raznom opremom”, rekao je neimenovani dužnosnik, najavivši u sljedeća 24 sata dolazak i petog zrakoplova, od kada je predsjednik Joe Biden u srijedu najavio novu vojnu pomoć u vrijednosti 800 milijuna dolara.

Američki vojni stručnjaci su raspoređeni na istočnom krilu NATO-a od samog početka ruske invazije na Ukrajinu i uskoro će početi obučavati ukrajinske vojnike kako koristiti topnički sustav M777 Howitzer, najavio je dužnosnik američkog ministarstva obrane koji je želio ostati neimenovan.

Radi se o najnovijoj generaciji topničkog naoružanja koje je SAD odlučio prvi puta ustupiti ukrajinskoj vojci.

Američki stručnjaci su ranije u SAD-u obučavali ukrajinske vojnike kako koristiti bespilotnu letjelicu Switchblade.

S druge strane, ruske snage počinju osjećati učinak sankcija vezano uz nabavu naoružanja, posebice rezervnih dijelova, ocijenio je američki vojni dužnosnik.

Najmodernije naoružanje koristi elektronske čipove čiji su glavni proizvođači Tajvan i Južna Koreja, dvije zemlje saveznice SAD-a, koje su prestale Rusiji isporučivati svoje proizvode u skladu s američkim sankcijama.