Na sreću, vinograde Preseke i bliže okolice nije poharala tuča, nepogoda koja je, uz visok potencijal biljnih bolesti, „zaslužna“ za gotovo prepolovljen urod grožđa ove godine u Hrvatskoj.

Dio članova Udruge vinograda Kaptol-Preseka je, čuli smo, imao i veći urod grožđa nego proteklih godina. U subotu, 2. prosinca u Vinkovcu, ukupno 36 uzoraka bijelih vina su kušali mr.sc. Vlasta Rubeša Vili i Slobodan Vili, dipl.inž.agr. Relativno zamućeni uzorci vina nas, u ovo doba godine, nisu zabrinjavali.

Kako se, naime, radi o mahom malim proizvođačima vina koji proizvedene količine troše u svojem domaćinstvu i ne iznose ih na tržište, bistrila će rijetko primjenjivati. Koristit će ih podrumari koji će „liječiti“ vina sa povišenim sadržajem bjelančevina (bistrenje bentonitom). Komentirali smo svježinu i sadržaj kiselina u mješavinama koje su prednjačile brojem uzoraka te relativno dobar aromatski potencijal u uzorcima graševina.

Dio uzoraka je bio zagušen, reduktivan, jer podrumari još nisu odvajali vino s taloga. Tim smo vinarima savjetovali hitne pretoke. Naglašavali smo potrebu redovite kontrole količine slobodnog sumpora u vinu. Oksidiranih uzoraka vina nije bilo kao ni onih s povišenom hlapivom kiselosti, ali jest jedan octikav i jedan mirisa i okusa na miševinu.

Pohvalili smo rukovodstvo Udruge i trud oko oganiziranja edukativnih predavanja na kojima se uvijek nauči nešto novo i sugerirali članovima veći odaziv na takva druženja.

Napisala: mr.sc. Vlasta Rubeša Vili

IMG-20231202-WA0019 IMG-20231202-WA0012 IMG-20231202-WA0016 IMG-20231202-WA0013