S ciljem očuvanja, oživljavanja i prenošenja tradicijskih običaja na mlađe generacije, u Trnovcu su održane 12. Žetvene svečanosti. Riječ je o manifestaciji na kojoj su organizatori, KUD „Mak” Trnovec i njihovi gosti, prikazali kako se nekada želo i vršilo žito.

Ove godine sudjelovalo je devet ekipa s područja Varaždinske županije, ali i šire, a pozorno ih je pratio velik broj posjetitelja. Nastupili su tako KUD „Mak” Trnovec, Udruga „Gotali” Gotalovec, Udruga žena „Trnovečko srce”, Udruga žena „Cvijet” Šemovec, Udruga Umirovljenika Općine Trnovec Bartolovečki, Udruga žena „Jalžabet”, Udruga žena „Lepoglavski pušlek” Lepoglava, Udruga „Hajdina” Kućan – Zbelava i KUD „Voća” Donja voća.

Zadovoljstvo manifestacijom koja se održava već 12. godinu izrazila je općinska načelnica Verica Vitković.

– Sve ekipe koje su danas sudjelovale njeguju tradicije naših starih, kao i naš KUD „Mak”. Žito je zrelo i danas smo vidjeli kako se to nekad želo na starinski način, imamo kose, srpove i sav ostali alat i pribor koji se nekad koristio. Nije bilo mobitela, nije bilo digitrona, nego se na starinski način radilo – rekla je Vitković i dodala da je danas u Trnovcu bilo smijeha, veselja, pjesme i domaćih starinskih jela.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je također nazočio svečanostima istaknuo je kako je cilj ovakvih manifestacija podsjetiti na to kako su nekad živjeli, stvarali i radili naši djedovi i bake.

– Nakon cjelogodišnje muke, truda i rada u polju, dočekali bi te žetvene dane i to je bila posebna radost i veselje. Hvala Općini, a i svim udrugama koje su uključene u sve ovo da se prisjetimo tih dana – rekao je župan Stričak te dodao da i sȃm dan-danas zna kositi sa srpom i kosom s obzirom na to da je kao dijete pomagao roditeljima, bakama i djedovima u polju, što je pokazao i na ovogodišnjim Žetvenim svečanostima.

Predsjednik KUD-a „Mak” Trnovec Miro Koren otkrio je kako se ideja za Žetvene svečanosti javila još 2011. godine prilikom boravka članova KUDa- u Mađarskoj na jednoj prezentaciji žetve.

– To nam se jako dopalo i već 2012. godine smo prvi put organizirali Žetvene svečanosti u našoj općini. Najvažnije je druženje i prezentacija našim mladima kako se nekad radilo. Nama su to pokazali naši stari, članovi našega KUD-a, a mi ćemo to prezentirati drugim mladim naraštajima – naveo je Koren.

Uz župana Stričaka, načelnicu Vitković te predsjednika KUD-a Mak Korena, Žetvenim svečanostima nazočili su i županijski vijećnici Krunoslav Lukačić i Anita Rep, a osim prikaza žetve svi posjetitelji mogli su uživati u tradicionalnim jelima i delicijama ovoga kraja.