U tijeku provođenje projekta Aglomeracije Križevci vrijednog preko 320 milijuna kuna

13. listopada 2021. Autor: prigorski.hr Križevci U tijeku provođenje projekta Aglomeracije Križevci vrijednog preko 320 milijuna kuna


U Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci u srijedu je održana konferencija za medije vezana na projekt “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci”, a koji spada u velike i značajne infrastrukturne projekte koji su sufinancirani EU sredstvima te kao takav od iznimne važnosti za područje Križevaca čija će provedba unaprijediti ekonomsku stabilnost i kvalitetu života građana Križevaca. Ugovoreni su radovi u vrijednosti od 215 milijuna kuna s tvrtkama Radnik i Zagorje gradnja.

IMG_1609

Ukupna vrijednost projekta iznosi 320.462.781,38 kuna, prihvatljivi troškovi 256.370.225,10 kuna, a dio sufinanciran od strane EU iz Kohezijskog fonda 179.871.104,61 kuna.

IMG_1612

Direktorica Vodnih usluga Križevci Helena Kralj Brlek istaknula je kako se radi o 66 kilometara odvodnje i oko 30-tak kilometara vodoopskrbe što je vrlo veliki zahvat za područje Križevaca, kojim će 93 posto stanovnika dobiti priključak na vodu. -Time će se značajno podići standard građana sa priključenjem na vodoopskrbu i odvodnju na području užeg dijela Križevaca za naselja koja su uz grad obuhvaćena ovim projektom – kazala je Kralj Brlek.

IMG_7678

O samom projektu detalje je predstavio Igor Šimunović, voditelj unutarnje jedinice Vodnih usluga Križevci, koji je kazao kako su osnovne komponente projekta mreža, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda za koji je u tijeku javna nabava, oprema, nadzor, upravljanje, informiranje, a rok izvođenja je 36 mjeseci za mrežu, dok planirani uređaj za pročišćavanje otpadnih voda isto 3 godine.

IMG_7683

-Ciljevi projekta su povećati priključenje građana na vodoopskrbu i odvodnju i smanjiti gubitke sa trenutnih 29 posto na 25 posto. Planirano je 29 kilometara vodoopskrbe, od čega 9,5 kilometara izgradnje, te 19,5 kilometara rekonstrukcije. Planirano je 759 priključaka što omogućuju da se spoji 2.400 ljudi. Kod odvodnje je riječ o većem zahvatu od 66 kilometara, od čega je 53 kilometra izgradnje, a 12 kilometara rekonstrukcije te 17 crpnih stanica i 1.500 kućnih priključaka što je oko 4.500 stanovnika – pojasnio je Šimunović dodavši kako je prvih sedam korisnika u Lemešu priključeno na mrežu.

IMG_7688

Prisutnima se u ime zajednice ponuditelja odnosno izvođača radova tvrtke Radnik i Zagorje gradnja obratio Mario Biljan koji je kazao kako zbog problema s nabavom materijala radovi ne idu očekivanim tempom te najavio početak radove u studenome u dijelu Mladina i Potočeca te u Majurcu, dok bi u veljači otvorili cjelinu Poljane Križevačke i južnog dijela grada.

IMG_7692

U ime Grada Križevaca prigodno se obratio potpredsjednik Gradskog vijeća Mato Devčić koji je rekao da će ovaj projekt povećati kvalitetu života stanovnika Križevaca. Župan Darko Koren  kazao je kako nikada u tako kratkom razdoblju nisu realizirali tako veliki i značajni infrastrukturni projekti koji imaju višestruku korist. -Bitni su za sveopći razvoj, civilizacijski, gospodarski i drugi. Teško je zamisliti moderno društvo bez takve infrastrukture i veseli nas da smo dio te jedne globalne priče. Županija je tu kao jedan koordinator i sufinancijer u dijelu domaće komponente i drago mi je da surađujemo – poručio je Koren.

IMG_7698

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić  kazao je kako je u principu zadovoljan s dinamikom radova, ali je dodao da rok ovog projekta kojeg sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, ne smije biti doveden u pitanje. -Situacija u Koprivnici i Križevcima nije idealna u usporedbi s onime na papiru, ali razlog su objektivni problemi, prvenstveno cijena materijala. Ne vidim problem, najveće jamstvo je upravo to što radove izvodi domaća tvrtka koja je partner Hrvatskih voda i ne mogu si dopustiti da završetak projekta dovedu u pitanje. Dolazi lošije vrijeme, ali vjerujem da će se sve nadoknaditi i raditi ako treba i dan i noć – kazao je Vukmirić.

IMG_7703

Nakon konferencije za medije prisutni su obišli gradilište projekta u Lemešu Križevačkom, gdje im se pridružio zamjenik križevačkog gradonačelnika Danijel Šaško, koji je zamolio građane za strpljenje tijekom izvođenja radova.

IMG_1649

IMG_1631 IMG_1633 IMG_7704 IMG_7700