Učenici zagrebačkih srednjih škola već se više od 40 godina uključuju u akcije darivanja krvi, a u tekućoj školskoj godini njih 850 darivalo je po prvi puta krv u 31 srednjoj školi, izvijestio je u četvrtak zagrebački Hrvatski crveni križ.

U znak zahvalnosti mladim dobrovoljnim darivateljima i u sklopu Tjedna Crvenog križa, u Staroj gradskoj vijećnici održana je svečanost na kojoj su bili predstavnici Grada , Gradskog društva Crvenog križa i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”.

Izaslanica gradonačelnika Lora Vidović, koja je u podrumu svoje gimnazije tada ratne 1992. postala dobrovoljna darivateljica krvi s 18 godina zahvalila je svim školama i profesorima što potiču mlade na taj plemenit čin i tako osiguravaju dostatne količine krvi u svakom trenutku.

Mladima je poručila da takve aktivnosti objavljuju na društvenim mrežama kako bi dobrovoljno darivanje krvi učinili zanimljivim, širili pozitivnu priču te potaknuli druge vršnjake na plemenit čin.

Izaslanik predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Kristijan Jelić koji je dao krv 46 puta istaknuo je da darivanje krvi u Zagrebu ima obljetnicu dugu već 70 godina.

“Zahvaljujemo vam javno na vašem plemenitom činu i odluci u ovoj povijesnoj zgradi u kojoj svake godine dodjeljujemo i jubilarna priznanja”, rekao je Jelić.

Svake školske godine oko tisuću zagrebačkih srednjoškolaca pristupi akcijama darivanja krvi, u školskoj godini 2022./2023. krv je dalo njih 850. U Crvenom križu kažu da se malo zemalja u Europi može pohvaliti tolikim brojem srednjoškolaca koji daruju krv.