U subotu, 25. svibnja na rasprodanom stadionu San Mames u Bilbaou održat će se 23. finale nogometne Lige prvakinja u kojem će snage odmjeriti Barcelona i Lyon.

Naslov brani Barcelona, dok je Lyon rekorder natjecanja s osam naslova. Zanimljivo, u posljednjih osam godina samo su ova dva kluba osvajala europsku krunu – Lyon šest, a Barca dva puta.

Lyon je na putu do finala stigao bez poraza, dok je Barcelona izgubila polufinalnu domaću utakmicu od Chelseaja 0-1, ali je u Londonu slavila sa 2-0.

“Iako imamo puno poštovanja prema ekipi Barcelone, međutim znamo da uz naše iskustvo i kvalitetu možemo dobiti utakmicu”, rekla je trenerica Lyona Sonia Bompastor koja na koncu ove sezone prelazi u Chelsea.

“Znamo da igraju jako dobro s loptom. Brze su, imaju veliku tehničku kvalitetu. Mislim da smo mi bolje u fizičkoj kvaliteti,” dodala je vratarka OL-a Christiane Endler.

Finale Lige prvaka bit će ujedno i posljednja utakmica za Barcina strateg Jonatana Giraldeza koji će preuzeti Washington Spirit.

“Nadamo se savršenom kraju. Bio bi to savršen kraj za mene. Iskusan smo i kvalitetna ekipa, cijele sezone rastemo,” kazao je Giraldeza, dok je Bonmati dodala: “Mi smo ekipa koju nije lagano treba pobijediti.”

Do sada je osam klubova slavilo u Ligi prvakinja. Lyon je rekorder s osam naslova, Eintracht je četiri puta bio najbolji, Barcelona, Umea, Wolfsburg i Turbine Potsdam su po dva puta slavili, dok po jednu europsku krunu imaju Arsenal i Duisburg.