U koprivničkom naselju Starigrad u utorak, 5. rujna u crkvi Župe sv. Majke Terezije održano je sveto misno slavlje kojim je proslavljen blagdan sv. Majke Terezije, svetice albanskog porijekla koja je svojim karitativnim i misionarskim radom ostavila veliki trag u povijesti Katoličke crkve.

Koncelebrirano misno slavlje kojem prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te brojni vjernici i predstavnici albanske nacionalne manjine, predvodio je vlč. Mihill Gojani, župnik Župe sv. Margarete u zajedništvu s domaćinom vlč. Ivicom Puškadijom, župnikom Župe sv. Majke Terezije te župnikom Župe Blaženog Alojzija Stepinca vlč. Davorom Šumandlom i župnim vikarom Župe sv. Antuna Padovanskog fra Zoranom Bibićem.

starigrad sv (3)

U nadahnutoj propovijedi vlč. Gojani, koji je misu služio na hrvatskom i albanskom jeziku, istaknuo je veličinu sv. Majke Terezije naglasivši kako smo svi pozvani na svetost i služenje dobru u čemu nam najbolji putokaz može i treba biti ljubav i nesebično odricanje prema ljudima i Kristu koje je svojim životom i djelima svakodnevno svjedočila sv. Majka Tereza.

starigrad sv (4)

Nakon svete mise upriličen je prigodni domjenak na kojem se uzvanicima obratio predstavnik  albanske nacionalne manjine u Koprivničko-križevačkoj županiji Driton Prekazi koji je u govoru naglasio veliku ulogu Majke Tereze u povezivanju hrvatskog i albanskog naroda.

Prekazi je zahvalio svima koji pružaju potporu albanskoj zajednici koja je dugi niz godina prisutna na ovom području te istaknuo želju da se dobri odnosi snažno razvijaju i u budućem razdoblju, posebice na gospodarskom, društvenom i kulturnom planu.

starigrad sv (5)

Prigodnim riječima obratio se i zamjenik Ljubić  koji je čestitao na organizaciji susreta te istaknuo važnost očuvanja kulturnog identiteta Albanaca u Koprivničko-križevačkoj županiji kazavši kako je suradnja odlična te da će Županija i dalje biti na dispoziciji za sve potrebe albanske nacionalne manjine.

starigrad sv (1)

Dodajmo kako su proslavi svetkovine u Starigradu, koja je jedina župa u Hrvatskoj posvećena sv. Majci Terezi, prisustvovali i brojni župljani, prijatelji albanske nacionalne manjine iz naše i okolnih županija te predstavnici javnog, gospodarskog i kulturnog života.