Španjolska Katolička Crkva objavila je da je 728 njenih pripadnika između 1945. i 2022. seksualno zlostavljalo najmanje 927 maloljetnika.

„Danas nije dan za samodopadnost. Utvrđujemo da su članovi ove Crkve povrijedili druge članove u njihovoj ranjivosti i nevinosti“, rekao je u četvrtak glavni tajnik Španjolske biskupske konferencije, predstavljajući izvješće o tom pitanju.

Ovaj broj nije konačan jer crkveni centri za žrtve i dalje nastavljaju s radom, stoji u izvješću.

„Osjećamo bol i sram, a danas je dan kad smo jasni oko puta koji i dalje moramo prijeći kako bi stali na kraj pošasti seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi u Španjolskoj“, rekao je glavni tajnik.

Novine El Pais pišu da se ti brojevi odnose samo na slučajeve kojih je Crkva postala svjesna otkad je 2019. otvorila urede za prijavljivanje zlostavljanja.

Biskupi i dalje ne odgovaraju na upite o tome koliko slučajeva im je bilo poznato prije toga, piše španjolski medij.

El Pais žrtvama seksualnog nasilja u Katoličkoj Crkvi od 2018. pruža priliku da ga prijave putem interneta, a od tad je to učinilo 1957 ljudi.

U izvješću Crkve piše kako su 99 posto zlostavljača muškarci, kao i 82,62 posto žrtava.

Od 728 počinitelja, 378 su bili pripadnici svećenstva, dok su ostali bili pripadnici redovničkih redova koji nisu zaređeni ili laici.

Samo trećina zlostavljača i dalje je živa, a 80 posto slučajeva dogodilo se prije 2000. godine.