U povodu 22. Dana češke kulture u ponedjeljak je na Studijskom odjelu bjelovarske knjižnice otvorena izložba i održano predavanje “Djelovanje graditelja, arhitekata i građevinskih inženjera iz Češke na prostoru Hrvatske“ autorice i arhitektice Jasenke Kranjčević.

Otvorenje je uveličao i nastup Češke obeci Bjelovar.

Na izložbi su prezentirana djela 32 graditelja, arhitekata i građevinskih inženjera rodom iz Češke koji su djelovali na prostoru današnje Hrvatske, od njih ukupno 50 koji su na različite načine djelovali na cijelom prostoru Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika.

Osmišljavali su, projektirali ili izvodili različite vrste građevina (ugostiteljsko-turističke, kulturne, industrijske, stambene, obrazovne, izložbene, vojne, parkovne i dr.) i na taj način pridonijeli oblikovanju pojedinih naselja. Neke zgrade, iako su izvedene više ne postoje, a neke su promijenile namjenu. Neke zgrade nisu nikada izvedene.

„Među onima koji su ostavili trag u Bjelovaru i okolici su arhitekti Julio Deutsch, Lav Kalda, Franjo (František) Jiroušek i Rudolf Jungman. U samom Bjelovaru tadašnju sinagogu, a današnji Dom kulture je projektirao Julio Deutsch. Za područje Bjelovarsko-bilogorske županije važan je i Lav Kalda jer je projektirao Češke domove u mjestima Hercegovac, Međurić, Brestovac i Jazvenik, a zajedno s Rudolfom Jungmanom i Češki dom u Daruvaru”, istaknula je autorica izložbe Kranjčević.

Izložba je postavljena u povodu 22. Dana češke kulture, a nastala je u suradnji društva Češke obeci Bjelovar, Narodne knjižnice Petra Preradovića iz Bjelovara, Instituta za turizam, Ministarstva vanjskih poslova, Hrvatsko-češkog društva i HKD Napredak.