Sabor raspravlja o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM, oporba tvrdi da je Vladina odluka protuustavna i da su zastupnici žrtve predsjednika RH i premijera, a vladajući HDZ kaže da se poštivala procedura te poziva oporbu da bude na pravoj strani povijesti.

Da bi Hrvatski sabor potvrdio Vladin prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini – EUMAM, potrebna je dvotrećinska većina

„Ne možemo dopustiti da hrvatski pravni poredak, hrvatski Ustav, bude kolateralna žrtva i da zbog sukoba dva ega dovedemo u pitanje sve što smo 32 godine gradili”, kazao je Peđa Grbin (Klub SDP) tražeći stanku  na početku sjednice. „Nemojmo dopustiti da zbog silovanje procedure i nečije samovolje to porušimo”, dodao je.

Dario Zurovec (Klub Fokusa, Reformista i nezavisnih ) također smatra da je riječ o silovanju procedure.

„Radi se o običnom prepucavanju predsjednika i premijera u kojem je žrtva Hrvatska, želi se na grub način silovati Ustav”, kazao je. „Jedno veliko da za pomoć Ukrajini ali i veliko ne ako će se zaobilaziti Ustav”, dodao je.

I Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) tvrdi kako je riječ o poštivanju ustavnog poretka.  „Ako netko želi biti Putin u vlastitoj državi, kao što to želi Plenković, to mu neće proći”, izjavio je.

„Plenković i Milanović ponašaju se kao posvađani tinejdžeri oko djevojke”, ustvrdio je Emil Daus (Klub IDS-) i pozvao ih da prestanu nanositi štetu Hrvatskoj.

I Krešo Beljak (Klub HSS-a i RF-a ) kaže da su žrtve obećanja Andreja Plenkovića bez pokrića svjetskim tijelima.

A na konstataciju Darija Hrebaka (Klub HSLS i nezavisnih) kako se ne sjeća da se u ukrajinskom parlamentu za vrijeme Domovinskog rata raspravljalo o birokratskim zavrzlamama, Beljak je kazao da se 1991. u Ukrajini nije raspravljalo u parlamentu, dodavši da su “Ukrajinci zajedno s Rusima bili dobrovoljci i to na srpskoj strani u Domovinskom ratu”.

Marijan Pavliček (Suverenisti) rekao je da interes i sigurnost hrvatskog naroda i države moraju biti na prvom mjestu . „Humanitarna i financijska pomoć Ukrajini da, primiti izbjeglice iz Ukrajine da, međutim dozvoliti obuku ne samo ukrajinske nego bilo koje druge strane vojske koja je trenutno u ratnom sukobu ne”, poručio je Pavliček dodavši da bi se tim potezom hrvatski narod izložio dodatnim rizicima, crta se „meta na čelo”.

Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) smatra  da se „dva brda”, odnosno predsjednik RH i premijer,  moraju dogovoriti a ne stavljati pred zastupnike da se “kao izjašnjavaju jesu li za Ukrajinu ili Rusiju”. „Mi smo se jasno izjasnili za Ukrajinu”, ustvrdio je.

Ministar obrane dopis predsjedniku RH uputio 14. studenoga

“Ili ste za Ukrajinu ili objesite ispred svojih ureda znak ‘Z’  “, uzvratio je Hrvoje Zekanović (HDS).

HDZ-ovi zastupnici naglasili su kako je ministar obrane Mario Banožić dopis predsjedniku RH Zoranu Milanoviću uputio 14. studenoga, podsjetivši da je predsjednik Republike slične dopise ranije odobravao.

„Procedura je u skladu s Ustavom i 20 godine prakse”, naglasio je Branko Bačić (Klub HDZ-a ) navodeći kako se posljednjih godina uvijek na isti način i po istoj proceduri vodio ovakav postupak.

„Ovo je pokušaj oporbe da se skrivaju iza tobože neustavnosti a zapravo dolazi do razotkrivanja izostanka empatije za žrtvu ukrajinskog naroda”, kazao je Bačić. „Jeste li za pomoći Ukrajini ili za Putina i rusku agresiju”, upitao je.

Mostovci u današnjoj raspravi u sabornici ne sudjeluju. Kažu kako smatraju da je tema stavljena na dnevni red protuustavno.

“Čemu  sudjelovati u raspravi koja za nas ne postoji? Dakle, ona je nametnuta u Saboru mimo Ustava, a mi smo prisegnuli na hrvatski Ustav, a ne na briselsku karijeru Andreja Plenkovića, koji je svašta naobećavao u Bruxellesu, bez da se dogovorio s onim s kojim se trebao dogovoriti”, izjavio je novinarima izvan sabornice Nikola Grmoja  (Most),

Pozvao je predsjednike Republike i Vlade da se dogovore jer, kaže, Most jest za pomoć ukrajinskom narodu, ali na  ustavan način.