Rusija je u petak izvela jedan od najvećih raketnih napada na Ukrajinu od početka rata u kojem je poginulo 18 civila, a ozlijeđeno je više od 130, rekli su ukrajinski dužnosnici, dodajući da su pogođene zgrade u Kijevu, na jugu i zapadu zemlje.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da taj veliki napad pred kraj godine pokazuje da s Kremljom ne bi trebalo pregovarati o primirju.

“Milijune Ukrajinaca danas su probudile glasne eksplozije. Želio bih da se te eksplozije u Ukrajini mogu čuti u cijelom svijetu”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, pozivajući saveznike da nastave dugoročno slati vojnu pomoć Ukrajini.

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo objavilo je da je oborilo 87 krstarećih projektila i 27 dronova od ukupno 158 zračnih “meta” ispaljenih iz Rusije.

Vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Zalužni, rekao je da su meta ruskog napada bili kritična infratruktura i industrijske i vojne zgrade.

Rusija nije komentirala ta izvješća.

Ukrajina već tjednima upozorava da Rusija možda gomila rakete kako bi izvela velik zračni napad na njezinu energetsku infrastrukruru. Prošle zime milijuni ljudi bili su u mraku zbog ruskih napada.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da to bio “jedan od najvećih raketnih napada na ukrajinske gradove i sela” od početka ruske invazije u veljači 2022.

Ukrajinsko ministarstvo energetike objavilo je da je nestalo struje u južnoj Odeškoj oblasti, sjeveroistočnoj Harkivskoj oblasti, središnjoj Dnjipropetrovskoj oblasti i okolici Kijeva.