Velika Međunarodna karnevalska povorka Riječkog karnevala, u kojoj je više od devet tisuća maškara i oko 60 alegorijskih kola krenula je u podne središtem Rijeke, predvođena meštrom Tonijem i kraljicom karnevala Sarom Đukić.

Na čelu povorke su i “gradonačelnik u sjeni” Marko Filipović i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, a slijede Limena glazba Trsat i riječke mažoretkinje.

U povorci su 93 maskirane grupe, od kojih je najviše domaćih te grupe iz Italije, Slovenije, Mađarske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Indije.

Promet središtem grada je preusmjeren, a povorka se kreće trasom od Ulice Ivana pl. Zajca preko Korza i Trga 128. brigade Hrvatske vojske do Rive, na kojoj ju s nekoliko govornica najavljuju voditelji, a prate ju gledatelji i gotovo stotinu akreditiranih novinara.

U povorci su, među ostalima, Karnevalska udruga Veseli oldtimeri – Rijeka s maskom Neka cijeli ovaj svijet, Krimejski feštari s maskom Tradicionalna, Karnevalska grupa Maškare Herceg Novi kao Novski Harlikini i mnoge druge grupe.

Tradicionalno posljednji će Korzom proći i označiti kraj povorke Halubajski zvončari.

Tijekom ovogodišnjeg Riječkog karnevala održane su brojne zabave, manifestacije, predstave, natjecanja, kao što su Dječja karnevalska povorka, Humanitarni karnevalski gala party, Noć krinolina na brodu Marina, humanitarna Maškarana jota i Maškarana maneštra.

Tradicionalno „riječko peto godišnje doba“ u sklopu 41. Riječkog karnevala počelo je u Rijeci 17. siječnja uz zvuk Antonjskog roga, a trajat će do Pepelnice 14. veljače, kada prestaje vladavina maškara.