Županijska uprava za upravljanje županijskim i lokalnim cestama Koprivničko-križevačke županije, u suradnji sa Županijom i jedinicama lokalne samouprave, uspješno djeluje u području cestovne infrastrukture kroz projekte obnove i modernizacije prometnica kako bi se poboljšala kvaliteta života stanovnika te podigla razina sigurnosti prometovanja.

U travnju i svibnju izvedeni su radovi na 54 lokacije diljem županije u vrijednosti 3.772.553, 98 eura, a koji su sufinancirani kroz natječaje Fonda solidarnosti EU (85 posto) i sredstvima ŽUC-a. Ukupno je obnovljen kolnik na 35,7 km županijskih i lokalnih cesta.

IMG_0445

 

ŽUC je od početka godine aplicirao na tri natječaja FSEU i odobreno im je ukupno 6,43 milijuna eura. Sve su poslove, od pripreme dokumentacije, prijava na natječaje pa do ugovaranja i nadzora radova obavili sami, uz sve izazove koje svakodnevno nosi upravljanje s 823 kilometra cesta.

Što se tiče budućeg razdoblja, izrađen je Plan radova za ovu godinu te je u tijeku javno savjetovanje u sklopu javne nabave za 13 projekata i novih 20,6 kilometara cesta.

IMG_0428

Podsjetimo kako je o stanju cesta te projektima obnove i modernizacije bilo riječi i na posljednjoj sjednici Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije, gdje je ravnatelj ŽUC-a Dragutin Guzalić spomenuo kako na cestama kojima upravlja ŽUC postoji 24 željezničko-cestovna prijelaza, od čega sedam na magistralnoj prugi prema Botovu. Od spomenutih sedam, pet prijelaza bit će denivelirano što će povećati sigurnost prometa.

IMG_0426

Dodajmo i kako županijske i lokalne ceste čine čak 68 posto svih javnih cesta u Republici Hrvatskoj, što ih čini ključnim dijelom prometne infrastrukture, u čiju je kvalitetu održavanja i modernizacije potrebno adekvatno ulagati.