Program 9. festivala svjetlosne umjetnosti “Visualia”, koji će se od 21. do 23. rujna održati u Puli, najavljen je u utorak u Turističkoj zajednici, pri čemu je istaknuto da ovogodišnje izdanje obuhvaća više od 12 lokacija u starogradskoj jezgri Pule.

Posjetitelji će tijekom vikenda imati priliku doživjeti dvadesetak impresivnih svjetlosnih instalacija, performansa i projekcija, rečeno je na konferenciji za novinare.

Svečano otvorenje festivala bit će na Trgu Portarata u četvrtak u 20 sati, nakon čega će tradicionalnu svečanu povorku predvoditi svjetlosni performans španjolskog umjetničkog kolektiva Cia Majareta pod nazivom “Guardian of the Abyss”.

Osim Portarate, festivalska ruta posjetitelje vodi niz Ulicu Sergijevaca, iznad koje će se nalaziti svjetlosna instalacija “Lux Cumulus” Visualia Grupe, a na putu do Foruma prolazit će uz De Villeov uspon duž kojeg će se održavati projekcija “Stairway of Art” grupe Lumenartist te Parka Grada Graza, gdje će talijanski Morph Studio svojom interaktivnom igrom svjetla, glazbe te nevidljivom povezanošću dječji park pretvoriti u set fantasy filma.

Po riječima direktora festivala Marka Bolkovića, na Forumu će posjetitelje dočekati 3D video mapping “Elemental Construction vol.5” skupine Eper, te “A Butterfly Flapping its Wings” Decide Kit-a iz dalekog Tajlanda. Projekcije video mappinga na Forumu bit će održane u dva termina – u 21 i u 23 sata tijekom prva dva festivalska dana.

Između tih termina Forum neće ostati u mraku jer će se na pročelju zgrade Katastarskog ureda projicirati interaktivna mapping projekcija mlade nizozemske umjetnice Marieke van der Burg “Spot on”, gdje će posjetitelji reflektorom tražiti krijesnice u zanimljivim animacijama i “puniti ih” svjetlošću.

I ove godine pulska Riva je nezaobilazna lokacija. Krasit će je hologramska projekcija na vodenoj zavjesi “Translucens” u izvedbi finskog umjetnika Niko Tianiena, koji će zajedno sa svojim timom instalirati 120 kilograma tešku vodenu pumpu i stvoriti “vodeno projekcijsko platno”, naglasio je Bolković

Park kralja Petra Krešimira IV. bit će obogaćen meditativnom glazbom l odgovarajućom projekcijom na kupolu naziva “Imaginarium”, koja predstavlja portal na drugi svijet, koji je stvorio njemački Lucid Collective.