U povodu Svjetskog dana bubrega u srijedu je u Hrvatskom saboru organizirana javnozdravstvena akcija mjerenja arterijskog tlaka, šećera i kolesterola u krvi, kao i rađen ultrazvuk štitnjače zainteresiranim zastupnicima i zaposlenicima Sabora.

To je jedna u nizu akciju koju u Saboru provode Hrvatsko društvo za bubreg i Hrvatska liga za hipertenziju Hrvatskog liječničkog zbora, a cilj joj je u povodu Svjetskoga dana bubrega koji se obilježava svake godine drugog četvrtka u ožujku, skrenuti pažnju na kronične bubrežne bolesti od kojih boluje svaka deseta odrasla osoba, kazala je Renata Sabljar-Dračevac, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

Kronična bubrežna bolest je tiha epidemija koja godinama prolazi ispod radara, redovito se ta bolest primarno povezuje s dijalizom i transplantacijom, no tek jedan od pet bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti uspije doživjeti taj stadij jer većina umire prijevremenom smrću od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih posljedica, istaknula je Sabljar-Dračevac.

Predsjednica Hrvatskoga društva za bubreg Nikolina Bašić Jukić kazala je da je kronična bubrežna bolest najčešća nezarazna bolest uz hipertenziju, to je bolest od koje obolijeva 10 posto populacije a barem 80 posto ne zna da boluje od te bolesti. Zato je važna prevencija i edukacija kako bi se na vrijeme prepoznao rani stadij kronične bubrežne bolesti, naglasila je.

Predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju Bojan Jelaković rekao je da je kronična bubrežna bolest češća nego šećerna bolest i da je rizik infarkta veći uz kroničnu bubrežnu bolest nego što je uz šećernu bolest. A samo šest posto ljudi zna da ima kroničnu bubrežnu bolest, upozorio je.

O tome se treba govoriti cijelu godinu a ne samo na Svjetski dan bubrega, istaknuo je.

Uz mjerenje arterijskog tlaka, šećera i kolesterola u krvi, zastupnici su korištenjem metaboličke vage mogli saznati koliko im je udio mišićne mase i masnoga tkiva.