U povodu Dana Europe koji se obilježava danas, 9. svibnja, u prostorima PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije održan je Dan otvorenih vrata i konferencija za medije na temu predstavljanja uspješnih projekata sufinanciranih sredstvima Europske unije.

Konferenciji su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, ravnateljica PORA-e Melita Birčić i predsjednik Upravnog vijeća PORA-e Darko Masnec, ujedno i pročelnik županijskog UO za gospodarstvo.

pora (3)

Kao što je uvodno napomenuo zamjenik Ljubić, današnji se dan obilježava u sjećanje na 9. svibnja 1950. godine kada je Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, poznat i kao “Schumanova deklaracija“.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine označio je i formalnu potvrdu pripadnosti obitelji europskih naroda, koje se temelje na vrijednostima zajedništva, tolerancije, mira, slobode i jednakosti. Važno je istaknuti kako je PORA od prošle godine članica Europe Direct centara u Hrvatskoj i aktivno provodi projekt Europe Direct KKŽ

– Kroz Europe Direct KKŽ PORA je centralna točka u našoj županiji za sve informaciji o Europskoj uniji, a glavna zadaća je približiti aktualne teme građanima i potaknuti ih da se uključe u rasprave o budućnosti Unije. Također, PORA ima izuzetno važnu ulogu u strateškom planiranju razvoja Županije, što je vidljivo i kroz izradu Plana razvoja KKŽ 2021.-2027. godine te pruža stručnu pomoć u pripremi i provedbi razvojnih i drugih projekata javnopravnim tijelima s područja naše županije. Tu posebno treba naglasiti podršku jedinicama lokalne samouprave, a do sada je pripremljeno više od stotinu projekata vrijednih nekoliko stotina milijuna kuna. PORA je bila aktivno uključena i u pripremu projekata Razvojnog sporazuma kao regionalni koordinator, kao i u sve aktivnosti vezane uz ITU mehanizam – kazao je zamjenik Ljubić, čestitao svim zaposlenicima PORA-e na aktivnostima koje provode te im poželio uspješan nastavak rada.

pora (4)

Ravnateljica Birčić kazala je kako je predstavljanjem projekata i aktivnosti PORA-e i Europe Direct centra KKŽ započeo tjedan posvećen Danu Europe.

Za polaznike koprivničkih srednjih škola pripremljeno je predavanje na temu aktualnih programa EU koji su namijenjeni mladima i niz kvizova znanja za srednjoškolce, a također će biti organizirana razmjena znanja i iskustava projektnih timova centara kompetentnosti naše županije i drugih županija.

– Kontinuiranom suradnjom PORA-e, Županije, jedinica lokalne samouprave i javnopravnih tijela te ostalih dionika pripremili smo i proveli oko tristotinjak projekata vrijednih oko milijardu i 200 milijuna kuna, u periodu od desetak godina. Stvarali smo i pretpostavke za nove projekte, podržavali inicijativu za osnivanjem LAG-a Podravina te dali doprinos u projektima aglomeracije i jačanja poduzetničkih potpornih institucija. Godinama smo središnje mjesto za informacije o svim programima EU, ali smo educirali i sve dionike kako se što kvalitetnije pripremiti za projekte – naglasila je ravnateljica Birčić te dodala kako ih veseli uzlazni trend broja i vrijednosti projekata.

Počevši sa 25 pripremljenih projekata u 2016. godini, u pet godina su se njihov broj, ali i vrijednost utrostručili, što je značajan doprinos kvaliteti života građana. Također, kada se kroz Plan razvoja KKŽ u posljednjih pet godina gledaju realizirana sredstava, odnosno udio sufinanciranja investicija u EU, bilježi se porast sa 22 na 60 posto. Uloga PORA-e ogleda se i u stvaranju uvjeta za razvoj na županijskoj razini, a zahvaljujući Planu razvoja jedna smo od prvih županija koja donijela ovaj dokument koji je važan kao podloga i temelj za nove projekte.

Ravnateljica Birčić također je pojasnila kako se radi na stvaranju pretpostavki za novu financijsku perspektivu 2021. – 2027. godine, gdje su preko resornog ministarstva uključeni u sve radne skupine, što je preduvjet za izradu programskih dokumenata iz kojih će se raspisivati natječaji. U tijeku je i programiranje za industrijsku tranziciju regije Sjever gdje su kroz radionice s poduzetnicima i komorama definirani prioritetni regionalni lanci.

– Zahvala Županiji i svim partnerima, samo zajedno možemo biti još uspješniji u kreiranju novih prilika za povlačenje EU sredstava i realizaciju projekata. Hvala mojim suradnicama i suradnicima te pozivam sve građane da se kod nas u Europe Direct centru informiraju o novostima iz EU – dodala je ravnateljica Birčić.

Podsjetila je i na nacionalne natječaje, primjerice onaj za predškolske institucije iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, gdje zajedno s općinama traže najbolja rješenja kako bi uspješno izradili projekte za vrtiće. Na temu nacionalnih sredstava nadovezao se i zamjenik Ljubić koji je kazao kako je u najavi natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za nadogradnju i izgradnju osnovnih škola u svrhu jednosmjenske nastave, za što je Županija pripremila 12 projekata škola kako bi na cijelom svom području imala jednosmjensku nastavu.

pora (2)

Predsjednik Upravnog vijeća Masnec detaljnije je govorio o kapitalnom projektu županijskog Centra kompetentnosti, gdje su dovršeni infrastrukturni radovi u Koprivnici i Đurđevcu, a u tijeku je nabava opreme i edukacija nastavnika. Također je spomenuo i projekt sigurne kuće koji će ovog ljeta biti dovršen, kao i projekte u sklopu Razvojnog sporazuma, primjerice revitalizaciju dvorca Inkey, za čiju je prvu fazu dobivena građevinska dozvola.