U povodu 29. obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana međimurskih branitelja svečana akademija

8. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno U povodu 29. obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana međimurskih branitelja svečana akademija


Ovogodišnja, 29. obljetnica oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja svečano će se obilježiti u četvrtak, 17. rujna 2020.

Tim je povodom u Velikoj vijećnici Međimurske županije održana konferencija za medije kojoj su uz župana Međimurske županije Matiju Posavca i njegova zamjenika Josipa Grivca, nazočili zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, predsjednik tadašnjeg Kriznog štaba Općine Čakovec Anton Jurinec, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – podružnice Međimurske županije Stjepan Horvat te predsjednik Društva branitelja Domovinskog rata „Veteran“ Željko Tomašić.

Tijekom Domovinskog rata, od 25. rujna do 1. listopada 1991. godine, u zgradi Općine Gornji Mihaljevec bilo je smješteno Zapovjedništvo obrane Međimurja, a na inicijativu Društva branitelja Domovinskog rata „Veteran“ te u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, Međimurskom županijom i Općinom Gornji Mihaljevec, na zgradi Općine bit će postavljeno Spomen obilježje na slavu i čast hrvatskim braniteljima.

Najavljena svečanost povodom 29. obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana međimurskih branitelja (10)

„Društvo branitelja Domovinskog rata „Veteran“ formirano je s ciljem da se i u manjim mjestima očuva sjećanje na zbivanja u Domovinskom ratu i na sve naše branitelje. Krenuli smo s projektom „Da se ne zaboravi – iz Vukanovca s ljubavlju“ kako bismo obilježili Dan međimurskih branitelja i u malim sredinama jer nažalost polako dolazi do zaborava braniteljske žrtve.“, kazao je Željko Tomašić, jedan od inicijatora.

Najavljena svečanost povodom 29. obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana međimurskih branitelja (5)

Iako zbog epidemiološke situacije u manjem obimu, središnjica obilježavanja bit će svečana akademija u Atriju Staroga grada Čakovec. U slučaju lošeg vremena, program će biti održan u Centru za kulturu Čakovec.

Prilika je to da se uzvanici s posebnim pijetetom prisjete međimurskih, ali i svih ostalih branitelja koji su pridonijeli stvaranju neovisne Republike Hrvatske. U okviru programa obilježavanja, u petak, 18.09.2020. godine s početkom u 18 sati, u velikoj dvorani Društvenog doma u Pribislavcu održat će se promocija autobiografskog romana „260 dana“ Osječanina Marijana Gubine u kojem autor progovara o proživljenim ratnim strahotama te zatočeništvu tijekom Domovinskog rata.

Najavljena svečanost povodom 29. obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana međimurskih branitelja (3)

Zahvaljujući inicijativi župana Posavca, po jedan primjerak knjige će se naći na policama knjižnica u školama kojima je Međimurska županija osnivač.

„Ovogodišnje obilježavanje neće se održati u onom obimu i svečanom tonu na koji smo već tradicionalno naviknuti, no nadamo se da ćemo sljedeće godine, kada obilježavamo 30. obljetnicu, obilježavanje moći dostojno organizirati.“, kazao je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – podružnice Međimurske županije Stjepan Horvat.

Najavljena svečanost povodom 29. obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana međimurskih branitelja (2)

Na tijek tadašnjih događaja podsjetio je predsjednik Kriznog štaba Anton Jurinec, koji je istaknuo kako najvažnija zbivanja koja su prethodila 17. rujnu.

„Od demokratskih promjena i prvih demokratskih izbora pa sve do 1995. mnogo je važnih trenutaka hrvatske povijesti u kojima su Međimurci učinili jako mnogo, posebice kao pripadnici policijskih snaga i bojnih brigada.“

Najavljena svečanost povodom 29. obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana međimurskih branitelja (1)

Izuzetno dobru suradnju s braniteljskih udrugama njeguje Grad Čakovec čiji je zamjenik gradonačelnik Zoran Vidović kazao da se 29 godina nakon oslobođenja Međimurja s ponosom možemo osvrnuti na dane Domovinskog rata.

Dodao je da nakon obnove spomenika braniteljima u Perivoju Zrinskih, Grad Čakovec planira preseliti spomen ploče koje su bile postavljene na zidu Knjižnice i čitaonice „Nikola Zrinski“ Čakovec na čakovečko groblje kako bi se i ondje dostojno odala počast braniteljima.

Najavljena svečanost povodom 29. obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana međimurskih branitelja (9)

„17. rujna u međimurskoj povijesti i u srcima međimurskih ljudi je prevažan dan da bi ostao bez svog obilježavanja stoga zahvaljujem udrugama i pojedincima koji su se i ove godine uključili u organizaciju jer su oni su živi svjedoci vremena i promicatelji vrijednosti Domovinskog rata.“, zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Počast stradalim međimurskim braniteljima odat će se polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih te svetom misom u Crkvi svetog Nikole biskupa.

Polaganju vijenaca prethodit će otkrivanje Spomen ploče na zgradi Općine Gornji Mihaljevec u 16 sati, a program obilježavanja završit će promocijom knjige „260 dana“.

Najavljena svečanost povodom 29. obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana međimurskih branitelja (8) Najavljena svečanost povodom 29. obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana međimurskih branitelja (7) Najavljena svečanost povodom 29. obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana međimurskih branitelja (6)