Postojnska jama koju godišnje razgleda više od pola milijuna turista od nedavno svoje posjetitelje privlači još jednom atrakcijom – u njezinu akvariju može se pogledati čovječju ribicu koja je izlegla deset jaja iako taj vodozemac jaja izleže u zatočeništvu vrlo rijetko.

“Ženka s jajima može se slobodno pogledati, makar se ponekad sakrije ispod kamena, ali je fotografiranje ili osvjetljavanje strogo zabranjeno”, kazala je Katja Dolenc Batagelj iz turističke udruge Postojne.
U akvariju Postojinske jame prije dvije godine prvi su put zabilježili da ženka tajanstvenog stanovnika endemskog kraških jama izleže jaja, ali se iz njih nisu razvili mladunci jer su jajašca pojele ostale jedinke u akvariju.
Biolozi iz Postojne zato su sada ženku za koju misle da će izleći još jaja izolirati daleko od izvora svjetlosti, a može se razgledati samo vrlo diskretno, kako ne bi bila uznemirena. Ako osjeti opasnost, ženka može napustiti jaja ili ih pojesti. Procjenjuje se da je vjerojatnost da će se iz jaja razviti mladunci, a onda razviti u odrasle primjerke vrlo mala.
(Hina)

fah