U pogonima našičke tvrtke Nexe u ponedjeljak je spaljeno 2,9 tona zaplijenjene droge, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 60 milijuna eura, a glavni ravnatelj policije Nikola Milina izvijestio je kako je ove godine procesuirano 1919 kaznenih djela iz toga područja.

Ovo je 19. spaljivanje zaplijenjene droge u tvrtki Nexe, a u njezinim pećima u ponedjeljak je spaljeno 1,2 tone marihuane i hašiša, 776 kilograma kokaina i 244 kilograma heroina.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je kako se spaljuje droga koja je najvećim dijelom zaplijenjena 2021. godine, što je bio izravan udarac balkanskom kartelu.

Samo bi uporaba 244 kilograma heroina dovela do gubitka minimalno 100 života. Ove godine u prvih devet mjeseci procesuirali smo i prijavili 1919 kaznenih djela zlouporabe droga, što je prosječno osam djela dnevno, te 868 počinitelja, kazao je Milina.

Smatra kako to dovoljno govori o rezultatima hrvatske policije i njezinoj ulozi u EU-u i jugoistočnoj Europi, gdje prednjači u operativnim akcijama, poručio je Milina.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković istaknuo je kako je tržište droga najdinamičnije kriminalno tržište u Europi, a zadnje procjene govore da se radi o vrijednosti od oko 30 milijardi eura.

Ističe kako procjene UN-ove Agencije za droge kažu da je zadnjih deset godina u svijetu konzumacija droge porasla za 30 posto, što se najviše odražava na europsko tržište, koje je najbogatije i najznačajnije ilegalno tržište.

Po zadnjem istraživanju, svaki četvrti državljanin ove zemlje je probao neku ilegalnu drogu. Imamo rast konzumacije kanabisa, amfetamina i ectassya, a posebice je zabrinjavajuća raznolikost ponude i dostupnost novih psihoaktivnih tvari, upozorio je Petković.

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić“ Andrea Ledić kazala je kako se ovakvim akcijama želi smanjiti dostupnost droge i poslati poruku da naše društvo ne tolerira njihovu zlouporabu.