U Podrutama obilježena 30. obljetnica napada na promatrače EZ-a; župan Stričak: ‘Mir, stabilnost i sigurnost nemaju alternativu, ni tada, a niti danas’

7. siječnja 2022. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno U Podrutama obilježena 30. obljetnica napada na promatrače EZ-a; župan Stričak: ‘Mir, stabilnost i sigurnost nemaju alternativu, ni tada, a niti danas’

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL


Žrtva europskih promatrača trajno će ostati ugrađena u temelje hrvatske povijesti, naglašeno je u petak na 30. obljetnici raketnog napada iznad Podruta kod Novog Marofa u kojem su poginula četiri talijanska i jedan francuski mirovni promatrač Europske zajednice.

Na 30. obljetnicu kod komemorativne kapele u Podrutama u petak su vijence položili izaslanik Predsjednika RH Dragutin Lozančić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić, izaslanik predsjednika Vlade, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, Ilario Schettino iz Veleposlanstva Talijanske Republike, izaslanica veleposlanika Francuske Republike Florence Skrlj, varaždinski župan Anđelko Stričak te novomarofski gradonačelnik i saborski zastupnik Siniša Jenkač.

271505278_298445492312953_3713015025389144554_n

Lozančić je naglasio važnost uloge europskih promatrača u prenošenju istine o događajima u Hrvatskoj u svijet.

„Europski promatrači imali vrlo važnu ulogu da istina o svemu što se tada događalo u Hrvatskoj ode u svijet, a to je bilo iznimno važno za afirmaciju pravednosti naše borbe za slobodu i za međunarodno priznanje”, kazao je Lozančić.

Bušić je izrazila nadu u nastavak čuvanja uspomene na ove hrabre ljude, a ministar Grlić Radman istaknuo je kako je ovaj događaj ubrzao odluku međunarodne zajednice o priznanju Hrvatske, no ujedno pokazao i svu narav velikosrpske politike.

„Mislim da je to i bio na neki način pokušaj da se zaustavi demokratizacija i osamostaljenje onih država koje su živjele u totalitarnom režimu”, rekao je Grlić Radman.

Schettino i Skrlj osvrnuli su se na važnost Europske unije, njezinih vrijednosti i zajedničkih ciljeva država članica, dok je župan Stričak napomenuo je kako su ključni događaji stvaranja Republike Hrvatske vezani uz područje Varaždinske županije.

271609226_298445435646292_7573232800331109572_n

– U ovo vrijeme prije 30 godina trećina naše domovine bila je razrušena, porušene su bile naše svetinje, crkve i kulturna dobra, na tisuće ljubi ubijeno. Svjedočili smo brutalnoj agresiji. Međutim, na današnji dan prije 30 godina, kada su ubijena petorica promatrača Europske zajednice, preteče Europske unije, uključila se i međunarodna zajednica. Uslijedilo je međunarodno priznanje Hrvatske, što je tada bilo neophodno da se kao država možemo razvijati i stvarati svoje institucije. Mir, stabilnost i sigurnost nemaju alternativu, ni tada, a niti danas. Smatram da bi bilo dobro da se uz nas, koji svake godine odajemo počast poginulim promatračima, u obilježavanje uključe i tijela Europske unije. Na taj način ćemo svi zajedno poslati još snažniju poruku mira – istaknuo je župan Stričak.

Podsjetio je da su svi ključni događaji u Domovinskom ratu vezani uz područje Varaždinske županije i Varaždince.

– Zarobljavanje cijelog korpusa tadašnje JNA je poslalo snažnu i jasnu poruku da se hrvatski narod i hrvatski građani mogu obraniti, a potom i osloboditi. Uz simbol stradavanja, Vukovar, vezani su naši policajci, naši gardisti uz Knin kao simbol pobjede i završetka rata, a uz Podrute ubrzano međunarodno priznanje Hrvatske. Zahvaljujem svima što ste došli odati počast ubijenim mirovnim promatračima Europske zajednice – rekao je župan, koji je na komemoraciji bio s potpredsjednicima Županijske skupštine Dragutinom Kranjčecom i Željkom Posavcem.

Gradonačelnik Jenkač naglasio je kako je ovaj događaj dio povijesti i puta do međunarodnog priznanja Hrvatske.

„Zorno je dokazao svu onu politiku koju je vodio Franjo Tuđman i sve ono što se govorilo prema Europskoj zajednici da je Hrvatska žrtva, a tadašnji komunistički režim zločinac”, poručio je Jenkač. (Hina)