U varaždinskoj Areni će ovoga petka, 19. travnja, biti održana 4. Međunarodna konferencija posvećena radu s darovitom djecom, koju i ove godine organiziraju Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije i Varaždinska županija, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Uživo i online okupit će se renomirani svjetski stručnjaci u području rada s darovitim učenicima, a dosad je prijavljeno 300-tinjak sudionika iz Hrvatske, Danske, Estonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Glavna tema konferencije je „Dobra praksa u radu s darovitima“, čime se žele istaknuti postignuća u području darovitosti i postaviti temelji za buduće inicijative koje mogu oblikovati obrazovne politike i prakse.

Ugledni stručnjaci iz različitih zemalja podijelit će svoja iskustva i najnovija istraživanja u području obrazovanja darovite i visokomotivirane djece i mladih.

Prof. dr. sc. Lianne Hoogeveen (Nizozemska) će govoriti o praksama u obrazovanju visoko sposobnih te njihovom utjecaju na različite skupine učenika.

Prof. dr. sc. Blaženka Divjak (Hrvatska) će predstaviti intrigantnu temu o tome kako se obrazovni sustavi mogu natjecati s umjetnom inteligencijom.

O izazovima i potrebama obitelji darovite djece predavanje će održati dr. sc. Danijela Blanuša Trošelj (Hrvatska), dok će tim stručnjaka na čelu s diplomiranom psihologinjom Snježanom Pejnović (Hrvatska) predstaviti važnost rane detekcije potencijala kod djece.

Dr. Enyi Jen (Sjedinjene Američke Države) održat će virtualno predavanje o socijalnim i emocionalnim potrebama darovitih učenika, što će biti posebno zanimljivo za stručnjake i odgojitelje koji rade u multikulturalnim i raznolikim obrazovnim okruženjima.

Konferencija počinje u 9.30 sati, a prvo će biti održana svečana ceremonija promocije i dodjele diploma 4. generaciji polaznika programa usavršavanja za rad s darovitima RITHA Practitioner Hrvatska. Riječ je o stručnoj edukaciji koju provodi Sveučilište Radboud iz Nizozemske u suradnji s Europskim talent centrom Hrvatska – Centrima izvrsnosti Varaždinske županije.

Završetak konferencije planiran je za 16 sati, nakon čega će uslijediti promocija novih europskih točaka za darovite, što predstavlja važan korak u povezivanju i unaprjeđenju resursa za podršku darovitima.

Prijave su još uvijek moguće za sve one koje zanima tema i imaju želje za unapređenjem u području rada s darovitima.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab