U školske klupe u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji po prvi puta sjelo je 923 prvašića, a OŠ Mato Lovrak u Velikom Grđevcu jedina je škola u toj županiji u kojoj je počeo eksperimentalni program cjelodnevne nastave.

Podršku učenicima i nastavnicima u tu je školu došao dati i župan Marko Marušić koji je obišao školu u društvu ravnateljice Marine Balen te općinskog načelnika Tomislava Pavlečića.

Uputivši učenicima, roditeljima i nastavnom osoblju čestitke povodom početka nove školske godine, izdvojio je prvašiće koji danas prvi put sjedaju u školske klupe.

„Za prvašiće i njihove roditelje ovo je veliki dan u kojem otvaraju novu stranicu života, a posebno mi je zadovoljstvo što ih je ove godine u ovoj školi troje više nego lani. Polaskom u školu počinje posebno doba koje mi odrasli s razlogom zovemo najljepše doba. Istina je da njihov život više neće biti ispunjen samo igrom, nego i učenjem i drugim obvezama”, istaknuo je župan Marušić .

Poželio im je da s lakoćom ostvare sve planirane programe i steknu nova znanja te da im školski dani budu ispunjeni radošću i zadovoljstvom.

Ravnateljica Balen pojasnila je da cjelodnevna nastava podrazumijeva da nakon obaveznog dijela nastave učenici imaju mogućnost koristiti školske prostore i sadržaje za različite aktivnosti.

To uključuje korištenje dvorane za sportske aktivnosti, suradnju s udrugama i slično. Za sve te aktivnosti roditeljima neće biti naplaćivani dodatni troškovi.

„Učenici su u školi u obaveznom dijelu nastave do 13,15 ili 14,45 sati, ovisno o razrednom odjelu. Sve što se odvija nakon toga je slobodni izbor. Za sada je iskazan interes dijela roditelja da djeca budu u školi do 16 sati. Škola će, u skladu s interesom roditelja, organizirati dodatne aktivnosti za učenike”, istaknula je ravnateljica Balen.