Novi PET/CT uređaj, vrijedan 2,8 milijuna eura, pušten je u rad u ponedjeljak u osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC), a ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je uređaj od elementarne važnosti za onkološke bolesnike.

Ministarstvo zdravstva ga je nabavilo za potrebe Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja KBC-a Osijek, a riječ je o najnovijoj generaciji takvih uređaja, koji omogućuje otkrivanje malenih tumora, veličine od dva do tri milimetra, što je od velike važnosti za izbor terapije i plan liječenja onkoloških bolesnika, istaknuto je.

Nakon KBC-a Zagreb, ovo je drugi takav uređaj u hrvatskom javnozdravstvenom sustavu, koji s najnovijom tehnologijom, omogućuje detekciju izrazito malih lezija, od svega nekoliko milimetara, ranu detekciju promjena te odluku o tome koja vrsta terapije je optimalna, rekao je ministar Beroš.

Uređaj omogućuje i rano otkrivanje situacije ako pacijent ne reagira na propisanu terapiju. Bit će velika pomoć u hrvatskom zdravstvenom sustavu, ali tu nećemo stati, jer smo početkom godine pokrenuli nabavu još jednog PET/CT uređaja u KBC “Sestre Milosrdnice” u Zagrebu, istaknuo je Beroš.

Kada je riječ o skrbi za onkološke bolesnike ministar Beroš podsjeća da je iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO) potpisan ugovor o javnoj nabavi 21 lineralnog akceleratora, od kojih tri dolaze u Osijek, čime se jača zdravstvena infrastruktura, posebice kod onkoloških bolesti.

PET/CT uređaj za pacijente pet slavonskih županija i iz bosanske Posavine

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić zahvalio je Ministarstvu zdravstva što je pronašlo dodatna sredstva za nabavu ovoga uređaja, mimo planiranih sredstava za ovaj KBC iz državnog proračuna.

Novi PET/CT Uređaj bit će na raspolaganju pacijentima svih pet slavonskih županija, ali i iz bosanske Posavine.

Predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu osječkog KBC-a Ivica Mihaljević pojasnio je kako novi uređaj ima mogućnost brzog skeniranja cijelog tijela, u razdoblju od osam do 13 minuta.

Također taj PET/CT uređaj omogućuje rano otkrivanje karcinoma i metastaza, procjene proširenosti tumora i planiranja operacija, a njegovom primjenom za onkološke bolesnike izbjegava se čitav niz nepotrebnih pretraga, koje se sada mogu dobiti jednim snimanjem s ovim uređajem.

To je važno jer je incidencija gotovo svih karcinoma u porastu, a ovim uređajem možemo otkriti karcinom veličine dva do tri milimetra te upalnu bolest u samom začetku, kao i bolesti drugih organskih sustava, rekao je Mihaljević.

Projekt izgradnje novog KBC Osijek, u Gackoj ulici

Govoreći o projektu izgradnje novog KBC Osijek, u Gackoj ulici u Osijeku, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić rekao je kako su imovinsko-pravni odnosi u visokoj fazi rješavanja, a ove godine planira se ishoditi građevinsku dozvolu te raspisati natječaj za izvođače radova.

To je najveći projekt u povijesti istoka Hrvatske, procijenjene vrijednosti od 750 milijuna eura, koji se čekao generacijama, istaknuo je Anušić.