Nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić u srijedu je u osječkoj konkatedralnoj župnoj crkvi svetih Petra i Pavla, predvodio liturgijski obred blagoslova i kolaudacije novoobnovljenih orgulja.

Orgulje osječke konkatedrale temeljito su obnovljene u Orglarstvu Škrabl iz Rogaške Slatine u Sloveniji u svibnju 2020. godine, no zbog pandemije covida-19 tek su sada i službeno stavljene u uporabu.

Obnova orgulja koštala je više od četiri milijuna kuna, a novac su osigurali: Ministarstvo kulture i medija, Đakovačko-osječka nadbiskupija i matična Župa sv. Petra i Pavla.

“Slavlje blagoslova i kolaudacije obnovljenih orgulja za nas je vjernike i građane Osijeka i Slavonije poput radosti koju su iskusili žalosni i umorni apostoli na Uskrs navečer, u susretu s uskrslim Isusom”, rekao je mons. Đuro Hranić najavljujući “vrijeme slavlja, radosnih i svečanih liturgija nošenih zvucima orgulja koji ispunjaju monumentalne prostore osječke konkatedrale”.

“Orgulje su kraljica glazbala, a njihov zvuk predokus vječne harmonije”, istaknuo je Hranić ustvrdivši kako se Osijeku otvara mogućnost da postane orguljaški centar.

Rekao je kako je na početku dogovoreno da dijele troškove, no Ministarstvo kulture je dalo više od pola iznosa i bili su raspoloživi da se neke stvari i dorade.

Kako je napomenuo, bez orgulja ne može funkcionirati niti jedna liturgijska zajednica, a posebno župa koja ima pet zborova.

Mons. Hranić uvjeren je kako će obnova orgulja pridonijeti i obnovi glazbenog života u Osijeku te je najavio kako bi ove godine trebale biti obnovljene orgulje i u đakovačkoj Katedrali te još nekoliko orgulja u Osijeku.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je da je projekt obnove ovog instrumenta te drugih orgulja pokrenut kako bi “posvjedočili koliko je važna i vrijedna naša kulturna baština”.

U obnovu i restauraciju orgulja, što je bilo vrlo zahtjevno, ministarstvo je uložilo nešto više od 2,5 milijuna kuna, izvijestila je ministrica dodajući kako se “jednom u životu može doživjeti kolaudacija orgulja u svom gradu”.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić siguran je da će na ovim orguljama svirati najbolji orguljaši čime će se Osijek još jednom potvrditi kao kulturno središte istočne Hrvatske.

Orgulje u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla sagradila je 1933. Godine tvrtka “Orgelbauanstalt Gebrüder Mauracher” iz Austrije. U to su vrijeme orgulje su bile moderan, luksuzni instrument.

Nakon službenog dijela, maestro Ante Knešaurek izveo je solistički koncert na novoobnovljenim orguljama s djelima Johna Sebastiana Bacha, Maxa Regera i Oliviera Messiaena.

(Hina)