Novi saziv hrvatskog parlamenta broji manje političkih stranaka, kao i zastupničkih klubova od 10. saziva i dok su prethodne četiri godine parlamentarni status ostvarile 24 stranke, u 11. saziv ušlo je 20 stranaka, a klubova je 14, za razliku od 16 u prošlom mandatu.

Za razliku od 10. saziva Hrvatskog sabora koji je imao 16 zastupničkih klubova, pet vladajućih i 11 oporbenih, upravo konstituirani 11. saziv imat će 14 klubova, četiri vladajuća, devet oporbenih i Klub nacionalnih manjina koji okuplja zastupnike i parlamentarne većine i opozicije.

Uz Klubove HDZ-a koji predvodi Ante Sanader i Domovinskog pokreta na čelu s Igorom Peternelom, u parlamentarnu većinu ulaze i Klubovi HNS i nezavisnih zastupnika koji predvodi manjinski zastupnik Armin Hodžić te Klub HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka koji vodi Dario Hrebak.

U devet oporbenih klubova ubrajaju se SDP-ov s predsjednikom Peđom Grbinom, Možemo! koji ponovno vodi Sandra Benčić, Mostov kojemu ponovno predsjeda Božo Petrov. Klub zastupnika Centra i Nezavisne platforme Sjevera vodi Marijana Puljak, Klubu HSS-a, GLAS-a i DO i SSIP čelnica je Anka Mrak Taritaš, a predsjednik Kluba Hrvatskih suverenista, PIP-a i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića je Marijan Pavliček.

Dalibor Paus predsjednik je Kluba IDS-a, PGU-a, Unije Kvarnera i Istarske stranke umirovljenika. Klub zastupnika nezavisni i Fokus vodi Nino Raspudić, a na čelu Kluba zastupnika SDSS-a ponovno je Milorad Pupovac koji je Hini nedvosmisleno potvrdio da ‘Klub SDSS-a nije dio vladajuće većine nego je u oporbi’.

Klub zastupnika nacionalnih manjina na čelu s Vladimirom Bilekom u specifičnom je položaju jer okuplja svih osam manjinskih predstavnika, pa tako i SDSS koji je zbog DP-a u oporbi, dok su ostali članovi dio parlamentarne većine.

Ni u jednom Klubu za sada nije Vesna Vučemilović, koja je mandat osvojila kao članica Hrvatskih suverenista, a nakon izbora se razišla s njima pa za sada djeluje kao nezavisna zastupnica. Kazala nam je da je plan osnovati Klub s nezavisnim Željkom Lackovićem koji je u Klubu DP-a, ali je najavio i osnivanje ‘bratskog kluba’, no, dodaje, traže još trećeg člana.

To znači i da 14 klubova neće biti konačan broj u ovom sazivu.