Njemačke zdravstvene vlasti izvijestile su u četvrtak o rekordnom broju novih zaraza, a šef Instituta Robert Koch, središnje institucije koja prati pandemiju, upozorio je da se zemlja suočava s “ozbiljnom krizom”.

Institut Robert Koch izvijestio je o 65.371 novom slučaju zaraze, čime je prvi put prijeđen prag od 60.000 zaraženih. Sedmodnevna incidencija je 336,9 na 100.000 stanovnika, prije tjedan dana je iznosila 249,1, a prije mjesec dana 74,4.

“Ulazimo u ozbiljnu krizu. Imat ćemo iznimno neugodan Božić ako to ne zaustavimo”, rekao je predsjednik RKI-ja Lothar Wieler na online raspravi s Michaelom Kretschmerom, premijerom Saske.

Saska trenutno ima najveći broj zaraženih u zemlji, sa sedmodnevnom incidencijom od 761.4 zaraza na 100.000 stanovnika.

Donji dom parlamenta podržao je u četvrtak velikom većinom paket mjera za suzbijanje pandemije, koji su iznijele tri stranke koje pokušavaju oformiti novu vladajuću koaliciju u Njemačkoj.

Mjere trebaju zamijeniti aktualne izvanredne mjere koje prestaju biti na snazi idući tjedan. Nove mjere prije toga trebaju osigurati podršku u gornjem domu, a ona je poprilično neizvjesna.

Novim paketom proširit će se mjere za radna mjesta, javni prijevoz i domove za starije i nemoćne, ali se neće ići u zatvaranje škola ili poduzeća. Također, predviđene su stroge kazne za one koji izbjegavaju uvedena ograničenja krivotvorenjem potvrda o cijepljenju.

Sabine Dittmar, glasnogovornica za zdravstvo Socijaldemokratske stranke (SPD), koja vodi koalicijske pregovore, rekla je da stranke reagiraju nužnim mjerama, uspostavljenima na sigurnim pravnim temeljima.

Thorsten Frei, govoreći u ime kršćanskih demokrata, pozvao je da se umjesto prihvaćanja novog paketa produže izvanredne mjere koje su istekle.

Kancelarka na odlasku Angela Merkel bi se kasnije tijekom dana trebala sastati s premijerima 16 saveznih pokrajina. Pokrajinski premijeri traže jedinstven pristup pravilima i ograničenjima u vezi s koronavirusom.

Raspravljat će o pristupu javnim uslugama, bolničkim kapacitetima i povećanju stope cijepljenja koja trenutno iznosi 67,8 posto.

Dodatno, njemački Stalni odbor za cijepljenje (STIKO) u četvrtak je pozvao sve odrasle građane da prime booster dozu cjepiva protiv covida-19. (Hina)