Informacije o događaju

Na dan 20. veljače 1877.g. održana je prva izvedba baleta “Labuđe jezero” na pozornici Boljšoj teatra u Moskvi. Taj dan je zapamćen kao datum rođenja ruskog klasičnog baleta. Sve do prije toga datuma glazba je bila povezana samo s pantomimom i plesnim dvoranama.
Inovacija u glazbi Čajkovskog dopušta baletnim umjetnicima nevjerojatnu slobodu u kreiranju same pokretne slike i daje duboku duhovnost njegovoj glazbi.
Balet “Labuđe jezero” je najlirskiji od svih njegovih baleta. To je jedna od brojnih bajkovitih legendi o djevojci koja je pretvorena u pticu. U priči zli čarobnjak baca čaroliju na lijepe djevojke pretvarajući ih u jato ptica, a samo noću one se mogu preobraziti u ljudske likove.
Mladi princ Siegfried jedne noći na jezeru upoznaje Odette princezu labudova. Duboko se u nju zaljubljuje i spreman je žrtvovati svoj život da je spasi. Daje obećanje da će je voljeti zauvijek.
Ovo obećanje, ako se održi, moglo bi spasiti Odette i njezine prijatelje od čarolije kojom su začarane. Međutim, princa je prevarila Odile (kći Zlog Čarobnjaka) koji je nevjerojatno sličila Odette.

Princ kršeći svoje obećanje da će voljeti zauvijek osuđuje Odette I prijateljice da budu labudovi zauvijek.

Shvaćajući što je učinio, Siegfried je očajan i Odette vidjevši njegovu tugu izražava svoju vječnu ljubav za njega. Zli Čarobnjak je zatečen njihovim nevjerojatno dubokim međusobnim osjećajima. Snaga ljubavi dokazuje da je jača od bilo koje magije i čarobnjaštva.

Carski ruski balet izvodi izvornu priču, ali sa sretnim završetkom, koji je odredio ruski vođa Staljin za vrijeme svoje vladavine u Sovjetskom savezu, tijekom tridesetih godina prošlog. Suptilnu reviziju i varijacije uveo je Gediminas Taranda, umjetnički direktor Carskog ruskog baleta.

Danas, 138 godina nakon prve izvedbe, Carski ruski balet predstavlja ovo remek-djelo kao balet u tri čina.

labuđe jezero

prigorski.hr/koprivnica.hr