U Marijinu svetište u Molvama, na Uskrsni ponedjeljak 1. travnja otvorena je hodočasnička 2024. godina. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je provincijalni ministar franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić uz koncelebraciju dekana Fakulteta crkvenih orijentalnih znanosti u Rimu o. Željka Paše, DI i čuvara svetišta fra Zdravka Tube.

molve1

Fra Miljeno je, razlomivši evanđeosku riječ, istaknuo: „Uskrsnuće je, kao i sva otajstva naše vjere, moguće shvatiti i doživjeti samo onda ako čovjek u sebi razvije duhovnu dimenziju svojega bića. Kao prvi korak za razumijevanje Boga u našem životu dobro je poput dvojice učenika iz Evanđelja uvijek iznova prebirati Božju riječ i doživljaje koje smo preživjeli. U drugom je koraku važno Isusu ispričati što to mi doživljavamo, kako razmišljamo, baš kao što su učenici ispričali Isusu što se dogodilo. Zatim trebamo dopustiti Isusu da nam On ispriča stvarnu istinu. U četvrtom koraku se zaustavimo, zašutimo i pustimo da se ‘slegne prašina’, osluškujmo Božji glas u nama. Isus nam tada može otvoriti oči, možemo shvatiti sve iznova na drugačiji način, Božjim pogledom.

Tada možemo učiniti i peti, konačni korak, možemo pozvati Isusa da sjedne s nama za stol. Tako pristupamo sakramentu pomirenja i euharistije i tu nam se Isus objavljuje. Neka nam nikada ne bude teško doći na sakramente gdje Isusa osobno susrećemo. Neka nam nikada ne bude teško uzeti u ruke Njegovu riječ preko koje ga osobno susrećemo. To će nas uvijek dizati i otvarati nam oči. Neka nam u tome bude primjer i pomoć naša nebeska Majka Marija kojoj se utječemo u zagovor u ovom njezinu svetištu i danas kod otvaranja hodočasničke godine, ali i cijele godine koja je pred nama.“

Jutarnje euharistijsko slavlje predvodio je fra Martin Jaković, vikar provincije franjevaca konventualaca i gvardijan u Splitu uz koncelebraciju fra Miroslava Štubana. „Pomicanjem grobnog kamena na Isusovu grobu u naš je svijet ušla boja Uskrsa, a to je boja Očeve ljubavi. Uskrsli Gospodin prolazi ovim svijetom i želi uskrsnuti u svakome od nas. Probudimo se iz mrtvila i slavimo Boga cijelim bićem da nas uskrsna radost u potpunosti ispuni“, potaknuo je fra Martin u propovijedi.