U Međimurskoj županiji jedna novopozitivna osoba i 12 ozdravljenih

12. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno U Međimurskoj županiji jedna novopozitivna osoba i 12 ozdravljenih


Prema današnjim podacima Zavoda za javno zdravstvo MŽ u Međimurskoj županiji u posljednja 24 sata jedna je novopozitivna osoba na virus COVID-19, dok je dvanaest oporavljenih.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, dr.med. kazala je da, unatoč svim naporima zdravstvene i drugih suradnih struka u kontroli epidemije, trenutačna epidemiološka situacija u Međimurju nije povoljna, no unatoč porastu broja oboljelih, većina pozitivnih osoba je asimptomatska ili s blagom kliničkom slikom te nema prodora u zdravstveni sustav, kao ni u domove za starije i nemoćne osobe, što je jedan od najvažnijih ciljeva.

Aktualni broj pozitivnih slučajeva predstavlja do sada zabilježenu najveću sedmodnevnu kumulativnu incidenciju.

korona međimurje (6)

„U kontroli širenja korona virusa ključna je brza i pouzdana mikrobiološka dijagnostika molekularnim testovima, tzv. PCR metodom, a od kolovoza učinili smo tu dijagnostiku još dostupnijom našem stanovništvu. Sva potrebna testiranja na SARS-CoV-2 virus se obavljaju svakodnevno u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije.“, dodala je Payerl-Pal.

Podaci o povećanju broja zaraženih, uz sve druge čimbenike u širenju zaraze, jednim dijelom ukazuju i na popuštanje discipline i opreza kod našeg stanovništva, inače poznatog po izuzetno odgovornom ponašanju od samog početka epidemije.

korona međimurje (2)

U Županijskoj bolnici Čakovec je trenutno hospitalizirano 12 pacijenata oboljelih od virusa COVID-19, većinom iz donjeg Međimurja, od čega su dvije osobe visoke životne dobi, 4 osobe starije životne dobi i s rizičnim oboljenjima poput dijabetes melitusa i hipertenzije te ostali oboljeli sa značajnim respiratornim i općim smetnjama.

Županijska bolnica Čakovec spremno je dočekala intenziviranje epidemije, naglasio je ravnatelj ŽBČ Tomislav Novinščak pojasnivši da su pojačani prostorni kapaciteti, zaposleni su dodatni kadrovi te se dodatno zapošljava još medicinskih djelatnika kako bi se omogućio rad djela Bolnice organiziranog za izolaciju pacijenata i kako bi se omogućilo redovno poslovanje Bolnice za ostale bolesnike.

korona međimurje (5)

Najavio je da je pri kraju reorganizacija trijažnog prostora, koji će se krajem tjedna preseliti u suteren bolnice kako bi prilikom prihvata bolesnika i epidemiološke trijaže pacijenti bili na suhome, sklonjeni od vjetra, poledice, snijega i ostalih nadolazećih vremenskih nepogoda te kako bi koridori kretanja po bolnici bili sigurniji za osoblje i pacijente.

S obzirom na nove epidemiološke mjere, posjete u Bolnicu su do daljnjeg obustavljene, no iznimno, kao i ranije, moguće je uz suglasnost voditelja pojedinog Odjela organizirati iznimnu posjetu. Pratnja rodiljama i pratnja djeci je i dalje omogućena, uz maksimalne mjere opreza i poštivanje epidemioloških mjera

korona međimurje (4)

„Međimurska županija za sada se vrlo dobro suprotstavila prodoru virusa u domovima te nam je najvažnija sigurnost starijih osoba, no želimo im omogućiti da ipak imaju kontakt s obitelji i najbližima.“, istaknula je pročelnica UO za poslove župana MŽ Sonja Tošić-Grlač.

Izdana je preporuka starijim osobama da izbjegavaju sva javna okupljanja u zatvorenom prostoru te ograniče korištenje javnog prijevoza (vlaka i autobusa) u vrijeme jutarnjih i popodnevnih gužvi, a korisnicima domova za starije i nemoćne osobe radi njihove sigurnosti nisu dopušteni izlasci osobe izvan prostora objekta i dvorišta, izuzev ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima. Posjeti pokretnim korisnicima domova za starije i nemoćne osobe dopušteni su na otvorenom prostoru objekta u trajanju od 30 minuta, a posjeti nepokretnim korisnicima domova za starije i nemoćne osobe dopušteni su u zatvorenim prostorima objekta u trajanju od najviše od 15 minuta.

korona međimurje (3)

Danas do 11 sati uzeto je 180 uzoraka, 1 nalaz je pozitivan, 47 nalaza je negativno, a ostalih 132 su u obradi. Trenutno je 108 aktivnih slučajeva pozitivnih na COVID 19 virus – 12 osoba se oporavilo, za jednu osobu traje epidemiološka obrada, 32 osobe su nepoznate epidemiološke anamneze, 74 osobe su kontakti s ranije potvrđenim, 1 osoba strani državljanin koji radi na području naše županije. Do sada je ukupno testirano 8598 osoba. Trenutno je 715 osoba u samoizolaciji (pozitivni na COVID 19 virus i njihovi kontakti).

korona međimurje (7)

Na ukupni broj testiranih osoba, broj pozitivnih osoba u Međimurju je oko 3,5 %. Od oko 9500 učenika u međimurskim osnovnim školama, 1 je učenik pozitivan, a 219 ih je u samoizolaciji. Od 3850 učenika u srednjoškolskom obrazovanju, 3 učenika su pozitivna, a 70 ih je u samoizolaciji. Od nastavnog osoblja, 2 su profesora pozitivna u srednjim školama, a ukupno ih je 11 u samoizolaciji.

„S obzirom na to da u Međimurju nemamo prodor virusa u zdravstveni sustav, u domove za starije i nemoćne osobe, a brojke u obrazovnom sustavu su povoljne, moramo zahvaliti svim djelatnicima u zdravstvenom sustavu na ogromnom trudu i odricanju, moramo zahvaliti djelatnicima u obrazovnom sustavu i djelatnicima u domovima za starije osobe, ali svim građanima Međimurja na pridržavanju mjera.“, zaključio je župan Matija Posavec pozvavši na odgovorno ponašanje i pridržavanje mjera.