U Međimurskoj županiji drugi oboljeli od koronavirusa // Tomislav Novinščak: Drugozaražena osoba u lošijem stanju, ali nije životno ugrožena

25. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno U Međimurskoj županiji drugi oboljeli od koronavirusa // Tomislav Novinščak: Drugozaražena osoba u lošijem stanju, ali nije životno ugrožena

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL


U Međimurskoj županiji potvrđen je drugi slučaj zaraze koronavirusom, oboljeli je u lošijem stanju, ali nije životno ugrožen, i nije povezan s prvozaraženim, rečeno je u srijedu na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite. Međimurski župan Matija Posavec rekao je da je zaražena osoba od nedjelje hospitalizirana na Odjelu infektologije Županijske bolnice u Čakovcu.

„Ne smijemo otkriti identitet zaražene osobe, ali ono što vam možemo potvrditi je da osoba radi u javnom sektoru, u sustavu kontrole i nadzora državnih granica, i zarazila se najvjerojatnije prilikom obavljanja svog posla“, rekao je Posavec.

Ta je osoba radila do 17. ožujka, a potom je bila u samoizolaciji te je hospitalizirana u nedjelju, 22. ožujka. „Za tu osobu su rađena dva nalaza – jedan nalaz je bio negativan, a nakon što je ta osoba razvila komplikacije radio se drugi nalaz koji je pozitivan“, rekao je župan Posavec.

Nadležna epidemiološka služba županijskog Zavoda za javno zdravstvo provodi potrebne mjere oko obuhvata svih kontakata zaražene osobe.

Posavec je još jednom apelirao na Međimurce da se pridržavaju novog režima života, da se pridržavaju samoizolacije, poštuju higijenske standarde i suzdržavaju se od javnog okupljanja. Proučio je da će danas cijeli dan raditi na reformaciji sustava primarne zaštite na način da će dodatni timovi u izdvojenim ambulantama raditi na jačem uzimanju briseva. “S jedne strane želimo dodatno zaštiti liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a s druge pojačavamo testiranja” kazao je.

Drugozaražena osoba u lošijem stanju, ali nije životno ugrožena

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak rekao je da je drugozaražena osoba u lošijem stanju, ali nije životno ugrožena niti je na respiratoru.

Razvili su se simptomi upale pluća, i to je stanje  kada specijalisti imaju indikaciju za ponoviti testiranje. Pacijent je zbrinut je i nije životno ugrožen, dodao je Novinščak.

Vanja Smilović, epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo izvijestila je da prvo i drugo oboljeli u Međimurskoj županiji nisu povezani.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec, vezano uz zabranu kretanja izvan mjesta prebivališta, još je jednom ponovio da Županijski stožer ne izdaje propusnice već da je to u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, sukladno odluci Nacionalnog stožera CZ.

Rekao je kako imaju informacije da neke veće tvrtke teško zadovoljavaju uvjete sigurne zaštite u svom radnom procesu i da su po tom pitanju u kontaktu s nacionalnim Stožerom civilne zaštite radi daljnjih prijedloga i mjera.

(Hina)

Facebook Comments