U Međimurskoj županiji 15 novozaraženih; pozitivna dva učenika

9. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno U Međimurskoj županiji 15 novozaraženih; pozitivna dva učenika

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL


U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji zabilježeno je 15 novih pozitivnih slučajeva COVID 19 virusa. Danas do 11 sati, uzeto je 111 uzoraka i svi su u obradi.

Od jučer uzetih, neobrađenih 78 uzoraka, 15 je nalaza pozitivno, a 63 nalaza negativno. Do sada je testirano 8246 osoba.

Trenutno je 99 aktivnih slučajeva – 20 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 2 osobe sa svadbene svečanosti, 2 osobe kontakti oboljelih koji su prisustvovali svadbi (sekundarni i tercijarni slučajevi obolijevanja), 72 osobe kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim, 1 osoba strani državljanin koji radi na području MŽ.

Prema mjestu prebivališta 10 je aktivnih slučajeva na području grada Čakovca, 10 na području grada Preloga, 5 na području općine Belica, 6 općine Domašinec, 1 općine Donja Dubrava, 10 općine Donji Kraljevec, 11 općine Donji Vidovec, 4 općine Goričan, 2 općine Kotoriba, 6 općine Mala Subotica, 4 općine Nedelišće, 2 općine Orehovica, 10 općine Podturen, 5 općine Pribislavec, 2 općine Strahoninec, 6 općine Sveta Marija, 1 općine Sveti Juran na Bregu i 2 općine Šenkovec.

U samoizolaciji se nalazi 672 osoba (oboljeli i njihovi kontakti).

Hospitalizirano je 6 osoba i nitko nije na respiratoru.

U obrazovnim ustanovama 2 je pozitivna učenika – po jedan u osnovnoj i srednjoj školi. U osnovnim školama nema pozitivnih učitelja i nastavnika, a u srednjoj školi 2 su profesora pozitivna na COVID 19 virus. U osnovnim i srednjim školama nema nenastavnog osoblja pozitivnih na COVID 19 virus.

Povećanje broja osoba pozitivnih na COVID 19 virus posljednja dva tjedna direktno i indirektno je povezano sa svadbenom svečanošću u rujnu te nema razloga za zabrinutost, budući su pozitivni i njihovi kontakti obuhvaćeni i pod nadzorom epidemiologa, navode iz Stožera.

Činjenica je da se dolaskom hladnijeg vremena sve više boravi u zatvorenim prostorima te je samim time i mogućnost prijenosa virusa povećana. Stožer civilne zaštite apelira na sve stanovnike Međimurja da poštuju sve propisane mjere.

„Budimo odgovorni, ali i solidarni. Propisanim epidemiološkim mjerama i preporukama štitimo sebe, ali i sve s kojima smo u kontaktu. Ovdje poglavito mislim na osobe starije životne dobi koje su najosjetljivija skupina. I njih molimo na povećan oprez, što manje izlaganja, odnosno izbjegavanje mjesta na kojima se okuplja veći broj osoba, s naglaskom na činjenicu da počinje i sezona gripe i učestalijih prehlada – kazao je kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec.

Početkom tjedna poslali su i preporuke poslodavcima za implementaciju mjera kako bi se smanjio broj novopozitivnih u tvrtkama u kojima ima grupiranja, odnosno da se spriječi pojava i širenje u onim tvrtkama u kojima nema COVID pozitivnih osoba.

U najavi su i nove mjere Stožera civilne zaštite RH, no županijski Stožer prati situaciju na području Međimurja na dnevnoj bazi i s obzirom na povećan broj osoba pozitivnih na COVID-19 na području te županije, uputili su nacionalnom Stožeru i svoje prijedloge.

– Vjerujemo da će naši prijedlozi biti uvaženi te da će pridonijeti zaustavljanju širenja virusa, odnosno smanjenju broja osoba pozitivnih na COVID 19 virus u Međimurju te biti primjer koji će slijediti i druge županije – zaključio je.