U Međimurskoj županiji sve je spremno za novu školsku godinu a u klupe osnovnih i srednjih škola sjest će veći broj učenika nego protekle školske godine, najavio je u četvrtak međimurski župan Matija Posavec.

Ukupan broj učenika u osnovnim školama bit će 9430, a na kraju prošle bilo ih je 9406. Veći je broj i učenika prvih razreda – 1203 u odnosu na lanjskih 1121, kao i onih u srednjim školama, rekao je Posavec na konferenciji za novinare u područnoj školi u Sivici.

Međimurska županije i ove će godine nastaviti s financiranjem prijevoza učenika i studenata. Prijevoz učenika srednjih škola sa 75 posto financira Vlada Republike Hrvatske, dok ostatak financira Međimurska županija koja je za tu namjenu osigurala 437.987,00 eura.

Ujedno se nastavlja i pilot projekt sa Hrvatskim željeznicama, gdje je svim studentima, koji imaju prebivalište na području Međimurske županije, omogućen besplatni prijevoz.

Uz to, učenici srednjih škola ove godine ponovno imaju pravo na jednokratnu financijsku pomoć u iznosu od 50 eura, a potpore će dobiti i studenti za što će javni natječaj krenuti ove godine.

“Svake godine želimo napraviti iskorak, napraviti nešto novo i da možemo time ojačati kvalitetu obrazovne slike u našoj županiji”, kazao je Posavec.

Međimurska županija osigurala je i 107 pomoćnika u nastavi za ukupno 117 učenika, 11 osnovnih škola imati će produženi boravak za svoje učenike, a u 15-ak osnovnih škola uvodi se i građanski odgoj.

U prvoj fazi ćemo obuhvatiti gotovo 400-tinjak učenika od 5. do 8. razreda, rekao je župan te dodao da će se program nastaviti i sljedeće godine ako se pokaže dobrim.