🖼️|🎦 U Malom Potočecu svečano otkrivena spomen ploča Valentinu Puževskom

27. siječnja 2021. Autor: prigorski.hr Križevci 🖼️|🎦 U Malom Potočecu svečano otkrivena spomen ploča Valentinu Puževskom


U Malom Potočecu svečano je otkrivena spomen ploča Valentinu Puževskom, istaknutom križevačkom znanstveniku, sveučilišnom profesoru, pedagogu, političaru, nekadašnjem gradonačelniku Križevaca, koji je preminuo 28. prosinca 2020. godine u Zagrebu.

Postavljanje ploče organizirali su Družba “Braća hrvatskog zmaja” i Grad Križevci na 90. rođendan Valentina Puževskog, kojeg bi proslavio upravo danas. Spomen ploču su otkrili fra. Tomislav Glavnik, gvardijan Samostan Svetog Duha u Zagrebu i meštar kapelan Družbe “Braće hrvatskog zmaja”, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, a u nazočnosti obitelj i bivši križevačkih gradonačelnika Marijana Vukovića, Mladen Blažinčića, Roke Bašića Branka Hrga te brojnih predstavnika križevačkih kulturnih i školskih institucija i ustanova, predstavnika Družbe “Braće hrvatskog zmaja” kao i brojnih mještana Malog Potočeca.

otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 02

Fra. Tomislav Glavnik kazao je kako se na poseban način oprostio od Valentina na dan njegova posljednjeg ispraćaja. -O Valentinu Puževskom se može dosta toga pročitati. Njegov životopis je doista širok i osebujan. Znanstvenik, pedagog, rodoljub, Križevčanin u pravom smislu te riječi, zaslužnik ovoga grada, ovoga kraja, utemeljitelj Zmajskog stola u Križevcima. -kazao je fra. Glavnik.

otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 16

-Odlikovala ga je ustrajnost, upornost, stabilnost u stvarima koje su njemu bile bitne. Pred njegovom rodnom kućom treba istaknuti njegovo veliko predanje kultu štovanja što blaženog, a kasnije svetog Marka Križevčanina. Ako si je itko u svojem životu ostavio uspomenu, kao laik, onda je to bio Valentin Puževski. I sada kada danas, na njegov rođendan, se pitamo koja je duhovna oporuka Valentina Puževskog, vama ovdje okupljenima, Križevcima, onda je to svakako kult svetog Marka Križevčanina, gdje ste vi prepoznati, ne samo u hrvatskom narodu, nego i u cijeloj Katoličkoj Crkvi. -istaknuo je fra. Glavnik dodavši kako su Križevčani postali oporučitelji života Valentina Puževskog.

otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 25

-Dok god će živjeti sveti Marko Križevčanin, ovdje i u našoj domovini, mi se s ponosom možemo sjećati Valentina Puževskog, čije bi srce danas bilo ispunjeno. On je bio zaljubljen u Mali Potočec i puno mu značio. Vjerujemo da je živ u nebu i da se danas raduje i da nas je on okupio na danas ovdje na jedan simboličan način. Kao njegov ispovjednik, siguran sam da je njegovo srce puno. Mnogi su mu zaslužni, koje je učio, školovao, buduće studente za koje se zalagao, a na koncu konca svome gradu, svojem kraju, svojoj domovini vratiti dug, a Valentin Puževski je negdje u pozadini bio. -zaključio je fra. Glavnik.

otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 31

Gradonačelnik Mario Rajn istaknuo je kako je Puževski itekako nosio Križevce u svojem srcu, koje promovirao gdje god je mogao. -Kada je prije nekoliko godina promovirao knjigu “Našim Križevcima” onda je rekao jednu veliku istinu, a to je da su Križevci grad koji jednostavno morate voljeti. Upravo je to rečenica koja nas sve zadužuje. Moji prethodnici su više proveli s njim, ali i ja sam u zadnjih par godina svjedočio toj ljubavi prema Križevcima. Svoj obol dao je itekako kod kanonizacije svetog Marka Križevčanina, ali i kod predstavljanja Križevaca kod svetog pape Ivana Pavla II. – istaknuo je Rajn.

Otkivanju ploče prisustvovali su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović i predsjednik Savjeta mladih Grada Križevaca Antonio Sirovec.

otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 27

Valentin Puževski diplomirao na Višoj pedagoškoj školi i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1986. Radio kao učitelj, direktor škole, profesor Pedagoške akademije i Filozofskoga fakulteta.

Bio je doajen je hrvatske pedagogije, a objavio je dvadesetak publikacija i preko 300 različitih radova u raznim časopisima. Bio je prvi predsjednik zajednice osnovnih škola Hrvatske (1966), predsjednik Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora (1974–78), glavni urednik Pedagoškoga rada (1976–80).

otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 22

Kao društveni radnik bio je angažiran na raznim sferama društvenog života. Bio je aktivan u športskim, kulturni, prosvjetnim i tehničkim organizacijama u Križevcima i širem području današnje županije, a bio je član Družbe Braća  Hrvatskog Zmaja i među obnoviteljima je Hrvatske seljače stranke.

otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 22

Nagrađen je Godišnjom nagradom “Ivan Filipović”, kao i nagradom za životno djelo “Ivan Filipović”. Odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Antuna Radić, plaketom Grada Križevaca te je proglašen počasnim građaninom Križevaca, a primio je i Nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije.

otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 23

Bio je saborski zastupnik (1993–1997) i gradonačelnik Križevaca (10. 7. 1995. – 30. 9. 1996).

otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 03 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 38 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 37 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 36 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 35 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 34 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 33 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 32 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 30 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 29 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 28 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 26 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 24 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 20 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 19 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 18 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 17 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 15 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 14 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 13 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 12 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 11 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 10 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 09 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 08 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 07 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 06 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 05 otkrivanje spomen ploce valentinu puzevskom 04

Facebook Comments