U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci održat će se otvorenje izložbe Ardana Özmenoğlua ‘Oblici Ljubavi’ / ‘Forms of Love’.

Izložba će biti otvorena od 13. lipnja do 29. lipnja 2024. godine. Otvorenje izložbe bit će u 18 sati. Kustosica izložbe je Tea Hatadi.

Ljubav je koncept koji je jednako vezan za naše kulturne identitete i razumijevanje, kao i za naša vlastita iskustva i perspektive. A ipak, neodvojiv je od ljudskog iskustva.

Koncept ljubavi oduvijek je zauzimao posebno mjesto u okvirima umjetnosti, od drevne mitologije, preko književnosti, do suvremene i popularne kulture.

Multidisciplinarna umjetnica Ardan Ozmenoglu apstrahira koncepcije ljubavi svojim staklenim i neonskim skulpturama te radovima na papiru. S druge strane pak, apstrahira poznate svakodnevne predmete u simbole koje povezujemo s oblicima / izrazima ljubavi. Njezin rad stvara zajednički jezik za univerzalno zajedničko razumijevanje ljudskih odnosa i romantike koju pripisujemo određenim gestama i simbolima, ne gubeći pritom krhkost i ranjivost koje su povezane sa samim činom ljubavi.

Realizacija izložbe sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.