Zvukom sirene u 15,05 sati te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u Kumrovcu je u subotu obilježena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita.

Uz spomenik ispred Titove rodne kuće vijence su položile brojne delegacije, među njima i one iz Općine Kumrovec, Saveza društava Josip Broz Tito i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske te Krapinsko-zagorske županije predvođene županom Željkom Kolarom.

Predsjednik SABA Franjo Habulin izjavio je kako smatra da Zagorje i Hrvatska imaju čovjeka kojim se mogu ponositi.

„Tito je bio prije svega revolucionar, čovjek koji je pokrenuo narod na općenarodni oružani ustanak protiv okupatora, ali i protiv njihovih sluga, domaćih kvislinga svih boja, u Sloveniji od bjelogardejaca, ustaša, četnika i tako dalje. I kao vojskovođa uspješno je vodio narodnooslobodilačku borbu do konačne pobjede nad antifašizmom na našim prostorima”, rekao je Habulin.

Podsjetio je i da je Tito bio tvorac Pokreta nesvrstanih koji je odigrao značajnu ulogu u smirivanju tenzija u vrijeme hladnog rata između istočnog i zapadnog bloka.

„Osigurali su uvjete popuštanja, mira i stabilnosti na svjetskim prostorima. Dakle, to je bio Josip Broz i zbog toga smo danas ovdje”, zaključio je Habulin.

Župan Kolar izjavio je da i ovoga puta svojem Zagorcu poklanjaju minutu tišine ‘za ono što je napravio dobroga kroz svoj život i ostavio trag u povijesti’.

„Pobjednik u Drugom svjetskom ratu, vojskovođa, ’48. jasno i odlučno ‘ne’ Staljinu, ’74. godine Ustav koji je omogućio Hrvatskoj da ima pravni temelj da proglasi samostalnu državnost, nažalost krvlju stečenu zahvaljujući našim hrvatskim braniteljima. I dosta! Za jedan život, za jednog čovjeka, ogromna stvar”, naglasio je Kolar.

Načelnik Općine Kumrovec, Robert Šplajt rekao je da je Općina i ovoga puta organizirala bogat program obilježavanja obljetnice Titove smrti.

„Ljudi dolaze ovdje u Kumrovec da se prisjete starih vremena, povijesti koja je iza nas, a ne da idealiziraju i da bude neku priču bivše države i vraćaju duhove iz prošlosti”, kazao je Šplajt.