Poučna i ilustracijama bogato opremljena slikovnica ‘Priča o mome gradu’ Krunoslava Puškara predstavljena je večeras u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima, a u sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

Naime, slikovnica donosi priču u kojoj je glavni lik desetogodišnjak Marko, koji čitatelja upoznaje s prošlošću i znamenitosti Križevaca. Predodžbu o Križevcima dodatno oživljuju živahne ilustracije Angele Turkalj Vidaković. Uz autora, slikovnicu su predstavili Ozren Bogdanović iz Ureda za crkvenu glazbu, umjetnost i kulturna dobra Križevačke eparhije i dr. sc. Dejan Pernjak sa Sveučilišta Sjever.

Bogdanović je dao detaljan prikaz same slikovnice istaknuvši da svaki ozbiljan licencirani turistički vodič bi trebao znati podatke koji su iznijeti u ovoj slikovnici, koja je namijenjena djeci, ali je poučna i za ostale generacijske dobi. Pernjak je pak naglasio da, iako se radi o slikovnici, riječ je o iznimnom djelu, budući da je trebalo zadovoljiti sve aspekte činjenica, ali i zanimljivosti te smatra kako svojim jednostavnim i tečnim jezikom će biti od velike koristi za djecu, ali i one koje žele saznati ili se prisjetiti nešto o Križevcima.

Posebno bogatstvo ove slikovnice je o to što je pisana dvojezično, hrvatskim i engleskim jezikom. Sam autor Krunoslav Puškar pojasnio je kako je slikovnica nastala, zapravo, kao dio njegovog doktorskog rad u kojem donosi pregled povijesti Križevaca. -Istina, trebalo je dovoljno umijeća da se stavim u poziciju desetogodišnjaka i s njegove perspektive pokušam napisati ono što njemu u tom trenutku bilo zanimljivo iz povijesti i znamenitosti Križevaca- pojasnio je Puškar.

Krunoslav Puškar je anglist, germanist  i onomastičar širokih interesa. Ovom je gradu već podario vrijednu studiju o prezimenima križevačkog kraja, a ovom knjižicom nastavlja pokazivati svoje zanimanje za zavičaj na sasvim nov način, stoga je i najavio kako je u pripremi već i novo izdanje, a u fokusu je sada obližnji Miholec. O čemu se točno radi, saznat ćemo ubrzo.

puskar-predstavljanje-01 puskar-predstavljanje-02 puskar-predstavljanje-03 puskar-predstavljanje-04 puskar-predstavljanje-05 puskar-predstavljanje-06 puskar-predstavljanje-07 puskar-predstavljanje-08 puskar-predstavljanje-09 puskar-predstavljanje-10 puskar-predstavljanje-11 puskar-predstavljanje-12 puskar-predstavljanje-13 puskar-predstavljanje-14 puskar-predstavljanje-15 puskar-predstavljanje-16 puskar-predstavljanje-17 puskar-predstavljanje-18 puskar-predstavljanje-19 puskar-predstavljanje-20