U Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige Križevci jučer je predstavljena knjiga „75 godina Glazbene škole Alberta Štrige“.

Uvodno je okupljene pozdravila ravnateljica Glazbene škole Branka Špoljar nakon čega se prigodno obratio i gradonačelnik Mario Rajn prisjetivši se svojih školskih dana u ovoj školi posebno istaknuvši: „Perjanica našeg grada koja promiče ime Križevaca 75 godina diljem svijeta i kad kažem diljem svijeta to nije nimalo figurativno. Prekrasan niz mladih muzičara kroz godinu u godinu pokazuju koliko se ovdje kvalitetno radi na ponos i diku ovog grada i posebno me veseli što su ti isti učenici mentori nekim novim generacijama.“

Od rujna 1945. godine kada je službeno osnovana, Glazbena škola imala je pet ravnatelja od kojih je najdulje tu funkciju obnašala Ivanka Konfic pa se tom prilikom prisjetila samih početaka škole, važnijih i značajnih djelatnika: „Sretna sam kad idem pored ovog doma i čujem svirku svih mogućih instrumenata, zborova i tako dalje. Nitko nije ponosniji od mene kad vidim koliko se škola razvila iz one dvije sobice koje smo tu imali. Da vam ne pričam koliki je problem bio stvoriti ovo što je danas. Budite ponosni i povećajte broj učenika. Danas imate 16 odjela, a mi smo imali praktički dva, harmoniku i gitaru.“

Nakon uvodnih riječi, o knjizi su govorili lektor Davor Balić, autorice knjige Jelka Vukobratović i Zlata Životić te urednica Branka Špoljar. „Ovo je jedna od rijetkih ustanova koja je uspjela povodom obljetnice prikupiti materijal i napraviti znanstveno-istraživački rad i prezentirati ga građanima i šire,“ istaknuo je Davor Balić.

Knjiga sadrži popis nastupa, nastavnog i nenastavnog osoblja, učenika i vanjskih suradnika te pruža povijesni pregled funkcioniranja i rada škole od početaka do 2020. godine.

Nakon predstavljanja nastupio je kvartet gitara u sastavu Dora Marin, Gabrijel Božić, Nika Grbešić i Dominik Arki, potom Filip Komarica na vibrafonu, Paulina Aleksa na klarinetu, Hana Sever na klaviru, sopranistica Helena Kralj te na kraju Komorni sastav tambura.