U Križevcima predstavljen projekt “Recimo NE trgovanju ljudima”

12. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Križevci U Križevcima predstavljen projekt “Recimo NE trgovanju ljudima”


Gradsko društvo Crvenog križa Križevci danas je održalo konferenciju za medije, a na kojoj je predstavljen projekt “Recimo NE trgovanju ljudima”. Uvodno se prisutnim obratila ravnateljica križevačkog Crvenog križa Đurđica Trbus.

-Do sada smo proveli projekte u vrijednosti preko 9 milijuna, aplicirali smo preko 5 milijuna i već imamo ugovorenih projekata gotovo 900.000 kuna za ovu godinu, a i dalje apliciramo. -kazala je Trbus dodavši kako je trenutačno preko projekata zaposleno 48 ljudi.

Voditeljica projekta je Dora Vrhovec Golub, koja je istaknula kao se projekt financira preko Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. – Projekt je zamišljen kao nacionalna kampanja osvještavanja javnosti o samom problemu. Predvidjeli smo edukacije i predavanja u srednjim i osnovnim školama na području grada Križevaca i pripadajućih općina. Provodit će se radionice za stariju populaciju i organizirat ćemo dvije javne tribine na Međunarodni i Europski dan borbe protiv trgovine ljudima. -pojasnila je Dora Vrhovec Golub.

Edukatorica na projektu je i Marina Švagelj Jažić, inače predsjednica udruge HERA Križevci. -Žrtve trgovanja mogu biti svi bez obzira na spol, dob ili nacionalnost i žene i djeca i muškarci. No ipak, kad govorimo o žrtvama trgovanja ljudima moramo spomenuti da su u najvećem broju žrtve žene. -istaknula je Švagelj Jažić i dodala kako je trgovanje ljudima jedan od najtežih oblika kaznenog djela.

Druga edukatorica na projektu je Kristina Frtalić, socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Križevci. -Psihosocijalna podrška će se sudionicima projekta predstaviti kako bi dobili osnovne što je to. Nadalje, što su to krizne situacije, koje su to krizne skupine, kako pristupiti toj populaciji, koje su njihove potrebe i sl. Cilj je educirati populaciju što je psihosocijalna podrška. -pojasnila je Kristina Frtalić.

Ciljevi projekta su upoznavanje javnosti s pojmom trgovanja ljudima i njegovim oblicima, senzibilizacija javnosti na problem trgovanja ljudima, ukazivanje na postojanje problema trgovanja ljudima te njegovo prepoznavanje, savjetovanje o tome kako i kome prijaviti sumnju na postojanje trgovanja ljudima, upoznavanje javnosti sa pravima žrtve trgovanja ljudima te načinima kako ta prava ostvariti te educirati građanstvo, djecu i mlade o psihosocijalnoj podršci u kriznim situacijama.

Facebook Comments