U Križevcima otvoreno Psihološko savjetovalište Menta | Ivana Sopić Lumezi: Promicanjem mentalnog zdravlja želim razbiti predrasude o psihičkim poremećajima

15. studenoga 2020. Autor: prigorski.hr Križevci U Križevcima otvoreno Psihološko savjetovalište Menta | Ivana Sopić Lumezi: Promicanjem mentalnog zdravlja želim razbiti predrasude o psihičkim poremećajima


U Križevcima je početkom studenog otvoreno Psihološko savjetovalište Menta, prvo savjetovalište za odrasle i mlade osobe u našoj lokalnoj sredini. Razgovarali smo s Ivanom Sopić Lumezi, psihologinjom koja je savjetovalište otvorila.

Kako je nastala ideja o otvaranju savjetovališta?

Završila sam studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a staž sam odradila na Odjelu psihijatrije u koprivničkoj Općoj bolnici pod mentorstvom profesora Milana Čapalije. Tamo sam zavoljela dijagnostički i savjetodavni rad, a klinička psihologija je moja strast još iz studentskih dana.

Prošle godine sam se zaposlila u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci kao stručna suradnica psihologinja. Volim svoj posao, ali nedostajao mi je rad s odraslima. Osim toga, vjerujem da postoji mnogo predrasuda o psihičkim poremećajima u našem društvu i da se to može promijeniti promicanjem mentalnog zdravlja. Tako sam se odlučila na otvaranje savjetovališta.

Kome je savjetovalište namijenjeno?

U savjetovalištu nudim usluge psihološke procjene sa psihološkim mišljenjem te usluge individualnog i grupnog savjetovanja. Pomoć mogu zatražiti osobe koje imaju manjih ili većih psihičkih smetnji poput paničnog poremećaja, depresije, anksioznih smetnji, poremećaja hranjenja, osobe koje se suočavaju sa životnim problemima ili teškim bolestima, ali i oni koji žele raditi na sebi i povećati samopouzdanje ili ojačati psihosocijalne vještine.

ivana sopic

Kako zapravo izgleda psihološko savjetovanje?

U svom radu s klijentima primjenjujem kognitivno-bihevioralni pristup jer sam u edukaciji za KBT terapeuta. Radi se o psihoterapeutskom smjeru koji je usmjeren na širok raspon psiholoških problema. Usmjerava se na ono kako osoba razmišlja, ponaša se i komunicira. Pokazalo se da je ovaj pristup vrlo učinkovit i može zamijeniti lijekove za primjerice depresiju i anksioznost. Cilj je osobu naučiti samopomoći pa su klijenti sposobni održati poboljšanje i nakon završetka tretmana. Na prvom susretu radi se procjena stanja i plan za nastavak tretmana. Od klijenata tražim da rade na sebi i u dane između susreta, a za to dobiju konkretne i detaljne upute. U savjetovalištu su me pitali „gdje mi je kauč?“. U KBT pristupu klijenti vrlo aktivno sudjeluju u tretmanu, sjednemo zajedno i bavimo se problemima, mislima i ponašanjem. Nema puno pričanja o prošlosti i ležanja na kauču.

ivana sopic2

Kako građani mogu dobiti termin?

Sve informacije dostupne su na službenom webu savjetovališta, www.psm.hr. Također, aktivna sam na društvenim mrežama. Savjetovalište ima svoju facebook stranicu koju sam povezala s profilom „Što mi je?“ na instagramu. Na tom profilu nekoliko zadnjih mjeseci pišem o psihičkim poremećajima, a pratitelji se javljaju s osobnim pitanjima o svom mentalnom zdravlju.

Što biste poručili svojim sugrađanima i sugrađankama?

Čuvajte svoje mentalno zdravlje. Čuvajte se i predrasuda o psihičkim teškoćama i poremećajima. Svi ih možemo razviti kao što razvijamo i fizičke bolesti. Ako smo toga svjesni, lakše ćemo prihvatiti jedni druge i različitosti, pa će nam i društvo biti bolje.

Facebook Comments